ZNATE LI ZAŠTO JE LUBENICA JAKO ZDRAVA? Evo zašto je ona ‘kraljica ljeta’ u usporedbi s ostalim voćem!

Zašto je zdravo jesti lubenicu?
Izvor: Pixabay

JEDI ZDRAVO I SLASNO

+
AAA

ZNATE LI ZAŠTO JE LUBENICA JAKO ZDRAVA? Evo zašto je ona ‘kraljica ljeta’ u usporedbi s ostalim voćem!

Autor: Matea Sušac

Jeste li znali da je lubenica prezdravo voće, i da s razlogom nosi titulu najboljeg voća? Ima li ljepšeg osjećaja od sočnog soka kada zagrizete lubenicu po visokim temperaturama?

Ovo su samo neki od razloga zašto je zdravo jesti lubenicu:

Lubenica pomaže u hidrataciji
Pitka voda važan je način da vaše tijelo ostane hidratizirano. Međutim, jesti hranu koja ima visok sadržaj vode također može pomoći. Zanimljivo je da lubenica sadrži čak 92% vode. Štoviše, visok sadržaj vode jedan je od razloga zašto vam voće i povrće pomažu da se osjećate sito. Kombinacija vode i vlakana znači da jedete dobar volumen hrane bez puno kalorija.

Sadrži hranjive sastojke i korisne biljne spojeve
Što se tiče voća, lubenica sadrži samo 46 kalorija po čašici. To je niže od voća s niskim udjelom šećera, poput bobica. Jedna šalica lubenice sadrži zdrave sastojke, uključujući vitamine i minerale: Vitamin C, vitamin A, kalij, magnezij, vitamine B1,B5, i B6. Lubenica je bogata i antioksidansima kao što su likopen, betakaroten, lutein, zeaksantin i kriptoksantin, koji su efikasniji u prevenciji raka dojke, prostate, debelog crijeva, pluća i gušterače.

Lubenica je puna vitamina
Izvor: Pixabay

Može poboljšati probavu
Lubenica sadrži puno vode i malu količinu vlakana, što je važno za zdravu probavu. Vlakna mogu osigurati veliku količinu stolice, dok voda pomaže da se probavni trakt ne muči. Lubenica može biti vrlo korisna za poticanje normalnog pražnjenja crijeva.

Čisti organizam
Budući da je lubenica jako bogata vodom, i ima malo kalorija, odlična je za dijetu. Odlično čisti organizam i izbacuje otrove. Osim toga super je izvor vitamina A, a on je bitan za održavanje zdrave kože, sluznice pluća i usne šupljine.

Zdrava je za kožu i kosu
U lubenici se nalaze dva vitamina koja su važna za dravlje kože i kosu a to su vitamini A i C. Vitamin C pomaže vašem tijelu da stvori kolagen, protein koji održava vašu kožu gipkom, a kosu snažnom. Vitamin A također je važan za zdravu kožu, jer pomaže u stvaranju i popravljanju stanica kože. Bez dovoljno vitamina A vaša koža može izgledati suho i peruti.

Autor:Matea Sušac

ZADNJE VIJESTI


ENDOKRINOLOGIJA

ZNATE LI RAZLOG VAŠEG DEBLJANJA? Evo nekih razloga koji bi mogli biti uzrok nekontroliranog dobivanja kilograma!


SPOLNE BOLESTI

GENITALNI HERPES: Zna biti neugodno i bolno ako se zarazite! Donosimo uzroke, simptome i savjete prevencije!


LIJEKOVI IZ PRIRODE

KURKUMA JE VRLO LJEKOVITA: Znate li da lijekovi od kurkume djeluju na bol! Donosimo savjet kako koristiti kurkumu s medom kao lijek!


STOMATOLOGIJA

JESTE LI ČULI ZA MRTVI ZUB? Doznajte kako izbjeći ovu neugodnu bol!

Komentari
odražavaju
stavove
njihovih
autora,
ali
ne
nužno
i
stavove
portala
Dnevno.hr.
Molimo
čitatelje
za
razumijevanje
te
suzdržavanje
od
vrijeđanja,
psovanja
i
vulgarnog
izražavanja.
Portal
Dnevno.hr
zadržava
pravo
obrisati
komentar
bez
najave
i/li
prethodnog
objašnjenja.Original Article