Kako sprečiti napad migrene?

Samo oni koji pate od migrene znaju koliko su to teški napadi glavobolje. Iako postoji veliki broj lekova koji mogu da smanje bol i ublaže propratne simptome najbolji način da se one prorede je sprečiti ih pre nego što nastanu.

Svaka osoba koja pati od migrene treba da otkrije šta kod nje može da izazove napad migrene. Kod mnogih je napad migrene prouzrokuju promene u okruženju kao što su promene vremena, konzumacija određene vrste hrane ili pića ili hormonalne promene. Otkrivanje okidača migrene i njihovim izbegavanjem ili preventivnim uzimanjem lekova koji ublažavaju simptome može biti veoma efikasno. Prouzrokovači migrene su različit od osobe do osobe ali najčešći su:

– Namirnice: sirevi, pogotovo stari sirevi, alkohol, monosodium glutamat (MSG), čokolada, kofein, prerađevine od mesa kojima se dodaju nitriti (kobasice, slanina, sušena mesa), avokado, turšija, luk, koštuničasto voće)

– Hormonalne promene kao što su menstruacija, menopauza, oralna kontraceptivna sredstva kao i hormonalna terapija.

– Promene u okruženju kao što su nagle promene temperature vazduha, promena vremenske zone, velika buka ili jaki mirisi.

Jedan od čestih prouzrokovača migrene je stres, često kombinovan sa nedovoljno sna, pa je savladavanje stresa premda komplikovano veoma efikasan način da se spreči napad migrene. Uobičajeni metodi za smanjenje efekta stresa su:

– duboko udisanje, nekoliko puta tokom dana treba odvojiti vreme da se fokusirate na disanje i deset puta duboko i sporo udahnete i izdahnete vazduh.

– Bavljenje fizičkim aktivnostima, za preporuku je bavljenje jogom, plivanjem ili makar polučasovnom svakodnevnom šetnjom.

– Smeh smanjuje nivo hormona stresa .

Faktor koji često doprinosi napadima migrene je nedovoljno sna ili neredovna ishrana, veoma je važno obratiti pažnju na redovnost sva tri obroka.

Sada na tržištu postoje lekovi koji mogu da smanje učestalost migrena kao i jačinu njihovih napada, prepisuju se kada druge metode nemaju efekte i mogu biti: beta blokatori kao što je propranolol, pizotifen ili antidepresivi kao što je amitriptilin.

Alergijski rinitis (simptomi, uzrok, lečenje)