Najbolja higijenska sredstva za dezinfekciju ruku i prostorija

Higijenska sredstva za dezinfekciju ruku vaša su barijera od sićušnih, ali opasnih mikroorganizama. Jeste li znali da reč higijena potiče od grčke reči hygieinos = zdravlje. Pranje ruku sapunom je u stvari i najvažnija preventivna mera u sprečavanju infekcija. Bakterije i virusi su svuda oko nas. Neki su bezazleni, neki opasni za život.

Ali da li samo sapun i topla voda mogu zaista da unište sve te mikroorganizme?

Odgovor je: NE!

Pranje ruku nije zamena za higijensku dezinfekciju.

Ukoliko postoji bojazan od širenja epidemije preporučuju se dodatne mere opreza. Dakle, kontaminirane ruke opasnost su za javno zdravlje. Mikroorganizmi koji prežive na njima lako nalaze put do sledeće karike u lancu. Nije neophodan čak ni kontakt sa drugom osobom. Virusi i bakterije mogu se dugo zadržati i na površinama kao što su plastika, metal, papir i sl. Možemo ih čak preneti dodirom na kosu i odeću.

I tako kreće čudnovat i uporan put mikroorganizma sa jednog subjekta na drugi….Zato su higijenska sredstva za dezinfekciju ruku od neprocenjive važnosti za javno zdravlje.

Tajni život virusa i bakterija

Bakterije

su jednoćelijski organizmi, prvi oblik života na Zemlji. Neke su smrtonosne, a neki pak najbolji prijatelji naših organa. Nisu sve bakterije loše, ima i onih koje nam pomažu i jako su bitne za zdravlje digestivnog trakta. Svi sigurno znate da probiotici koje uzimate u slučaju stomačnih virusa sadrže upravo ove tzv. “dobre bakterije”.

Opasne bakterije ubijamo antibioticima. Međutim ima i onih otpornih na antibiotike. Zato je prevencija zaraze najvažniji korak u borbi protiv ovih mikroorganizama.

Svima nama je prva asocijacija na bakterije reklama za Domestos i sva ona ružna mala stvorenja što vire iz WC šolje. Ali jeste li znali da se u sudoperi krije mnogo veći broj bakterija? Mesta gde ih ima mnogo su daljinski upravljači, telefoni, kvake, tastature kompjutera i td.

Da, Domestos zaista stopostotno ubija bakterije, ali njime ne možemo prati ruke. Zato je neophodno pronaći sredstva za dezinfekciju ruku  koje sadrži sastojke koje u potpunosti ubijaju bakterije, ali i neguju kožu.

Bakterije – lukave tihe ubice

Svetska zdravstvena organizacija je objavila listu sa 12 najopasnijihh bakterija koje su postale otporne na većinu antibiotika. Ove tihe ubice podmuklo napadaju. U sebi imaju izgrađene mehanizme za preživljavanje odnosno prilagođavanje. Posebno ugrožene kategorije su osobe sa narušenim imunitetom, lica na hemoterpiji, pacijenti nakon operacija…

Neke od njih su nama dobro poznate…Salmonela, Streptococcus pneumoniae, Enterococcus faecium i ostale…One se uglavnom leče kombinovanim antimikrobnim lekovima i antibioticima na koje još nisu postale osetljive.

Neka sredstva za dezinfekciju ruku su toliko efikasna da ubijaju čak 99.99999 posto bakterija. U nastavku teksta pročitajte koja su to najjefikasnija antibakterijska sredstva….

Šta su virusi i kako se šire?

Virusi

su infektivne čestice još manje od bakterija. Stari su koliko je star i život na zemlji. Oni nemaju ni svoju građu niti svoj metabolizam. Njima je potreban domaćin…Kada uđu u organizam oni izazivaju imuni sistem domaćina. Stvaraju se antitela kojima je cilj da pobede virus.

Jeste li znali da se svaki virus specijalizuje za napad na određeni tip ćelije? Zvuči pomalo neobično, zar ne? Neki od njih napadaju samo biljke, neki životinje, a neki ljude. Postoje čak i virusi koji napadaju bakterije.

Oni mogu napasti mozak, pluća, srce…bilo koji organ!

Viruse ne možemo ubiti antibioticima. Na njih se primenjuju virostatici (sprečavaju virus da se razmnožava, odnosno da uđe u ćelije domaćina).

Sredstva za dezinfekciju ruku koja delotvorno ubijaju viruse su razni proizvodi sa alkoholom i antimikrobnim sastojcima.

Za mnoge viruse još nije otkrivena vakcina. Vakcina u stvari obučava naš imuni sistem da sttvara određena antitela za određeni virus.

Sigurno ste čuli za virus besnila, variola veru koja je izazivač velikih boginja, virus HIV-a koji izaziva sidu… Trenutno interesovanje javnosti izazivaju virusi korona kao sto su SARS i Covid 19 koji je trenutno izazivač pandemije i zaziva infekciju pluća i respiratorne probleme…Čak i pandemija gripa zbog mutacija virusa može da usmrti više ljudi nego bilo koja druga bolest.

Kako se peru ruke sa dezinfekcionim sredstvom – tehnike!

Jeste li znali...pre 150 godine Ignaz Semmelweis otkrio je da sprečavanje puerperalne groznice (groznice za vreme babinja) sprečava se dezinfekcijom HLORNIM KREČOM.

1998. godine došlo je do prekretnice. Uvode se Evropski standardi.  Oni će regulisati ispitivanje dezinficijensa na ruke. Tim propisima je određeno i kako će se to tačno sprovoditi postupak dezinfekcije ruku (EN 1500).

Evo i nekih smernica:

 • Dezinfekciona sredstva se nanose isključivo na čiste i suve ruke.
 • Količina koja je preporučena je 3ml dezinfiijensa ili više.
 • Sredstva za dezinfekciju ruku je potrebno utrljati u ruke, zglobove i između prstiju.
 • Skinite prstenje da biste u potpunosti oprali površinu ruku.
 • Što se tiče samog trajanja rituala smatra se da je potrebno okvirno 30 sekundi da se ruke detaljno sterilišu.

U nekim zemljama dostupan je popis odobrenih sredstava za dezinfekciju ruku.

Kada su u pitanju sredstva za dezinfekciju ruku na bazi alkohola istraživanja su pokazala manju učestalost kontaktnog dermatitisa.

Zašto treba nositi zaštitne rukavice

Iako se i rukavicama dodiruju razne površine koje mogu biti kontaminirane one ipak štite. Može se desiti na koži postoje sitne povrede i posekotine. Tada može doći do direktnog prenosa mikroorganizma u krvotok. One sprečavaju da koža dođe u direktan kontakt sa inficiranim materijom te uvek proverite da nemaju oštećenja.

Kada skinete rukavice obavezno koristite sredstva za dezinfekciju ruku.

Imajte u vidu da niste u potpunosti zaštićeni ni u rukavicama. Njima dodirujete razne potencijalno kontaminirane površine. Pazite da nakon toga ne dodirnete lice ili kosu da ne bi došlo do prenosa na taj način.

Nokte skratitie i držite ih urednim. Čestice virusa i bakterija mogu se nalaziti i ispod nokata zato je njihova higijena jako bitna. Ne preporučuju se nikako predugačni nokti.

 

Sredstva za dezinfekciju ruku – tečni sapun?

Tečni sapun neće u potpunosti sterilisati vaše ruke. Ali će zato oslabiti viruse i bakterije i njihovu infektivnu moć. I znajte da antibakterijski sapun nije ništa učinkovitiji od običnog sapuna. On čak može i naštetiti. Njegov aktivni sastojak triclosan  (oponaša estrogen) može ozbiljno poremetiti vaše polne hormone. Slične efekte ima i oktifenol, čest sastojak antibakterijskih sapuna.

Ruke možete oprati deterdžentom za pranje posuđa. On sadrži natrijum-lauril-sulfat koji moćno dezinfikuje površine posuđa, ali i vaše ruke. Ovo sredstvo za dezinfekciju zahteva i dodatnu negu kože, te obavezno uz sudoper držite i negujuću kremu za ruke.

Sprej za dezinfekciju ruku

Dr.Plant antibakterijski sprej za dezinfekciju ruku sa triklosanom je gotovo isto učinskovit koliko i tečni sapun. Možda čak i manje jer kada koristite sapun uglavnom ga ispirate toplom vodom što je još jedan plus. Gel za dezinfekciju kao i sapuni za suvo pranje ruku deluju na sličan način.

Pomaže li asepsol u borbi protiv svih vrsta virusa?

NE, asepsol nije efikasan u borbi protiv svih vrsta virusa. On se ubraja dezinfekciona sredstva za ruke. Ali on deluje samo na gram pozitivne i gram negativne bakterija kao i neke viruse. Mnogi ga predlažu kao preventivno sredstvo u borbi protiv korona virusa, međutim stručnjaci savetuju neke druge dezinficijense. Ono što je efikasno jesu preparati na bazi hlora i 70% alkohol.

Rakija ne pomaže jer u proseku ima 40 -50 procenata alkohola. Sirće i soda bikarbona takođe ne pomažu. Dakle, naša preporuka je da se štitite samo 70-procentnim etanolom. Takođe, sredstva za dezinfekciju ruku koja sadže slabije, razblažene alkohole mogu pomoći. ali nisu dovoljno učinkoviti.

Šta je žavelska voda za dezinfekciju (Eau de Javel)

Žavelska voda kao sredstvo za dezinfekciju ruku je u stvari natrijum hipohlorit u rastvoru koji je pripremljen za upotrebu. Ako nije rastvoren neophodno ga je rastvoriti prema uputstvu. Žavelsku vodu inače koriste vodovodi za dezinfekciju vode, ali se koristi i za sterilizaciju raznih površina. Za ruke ju je potrebno poprilično rastvoriti da ne bi nagrizla kožu. Nerazblaženi  natrijum hipohlorit je u stvari varikina!

Zanimljivost

Claude Berthollet je prvi proizveo natrijum hipohlorit 1789. godine. On je propuštao gas hlor kroz rastvor natrijum karbonata. Naziv žavelska voda dobio je jer je ovaj naučnik otkirio NaClO u svojoj laboratoriji koja se nalazila u kvartu Javel, u predgrađu Pariza. Moderna sredsvtva za izbeljivanje kao što su varikina i Domestos su dakle rezultati istraživanja upravo ovog naučnika.

Kako napraviti vlažne maramice sa alkoholom

Najkraći i najjednostavniji mogući recept za vlažne maramice za dezinfekciju jeste da  natopite rolnu toalet papira ili kuhinjske ubruse sedamdesetoprocentnim alkoholom. Dobro zatvorite posudu. Dodajte još neke negujuće i antibakterijske sastojke po vašem izboru. Ovakva sredstva za dezinfekciju ruku sadrže uglavnom i još neke biljne ekstrakte i gelove.

Recept za antibakterijske vlažne maramice za ruke:

 • 1 rolna kuhinjskih ubrusa
 • plastična posuda  sa poklopcem
 • 1 šolja rashlađene i prethodno prokuvane vode
 • 2 kašike gela aloe vere
 • 1/4 šolje sedamesetoprocentnog alkohola
 • 10 kapi antibakterijskog esencijalnog ulja kao što je npr. ulje čajevca

Pomešajte alkohol sa običnom vodom, gelom aloe vere i esencijalnim uljima. Iskidajte listove kuhinjskog ubrusa i poređajte ih u plastičnu posudu. Prelijte promešanom tečnošću i zaklopite poklopac.

Tečnost za dezinfekciju na bazi alkohola

Da biste dobili sedamdesetoprocentni alkohol pomešajte:

 • 73ml 96% alkohola i
 • 27%  destilovane vode.

Prirodno sredstvo za dezinfekciju ruku sa alkoholom koje ubija viruse i bakterije

Pomešajte sledeće sastojke:

 • 2/3 šolje sedamdesetnoprocentnog etanol alkohola- dezinfikuje ruke
 • 1/3 šolje aloe vera gela – neguje i hrani kožu
 •  po 3 kapi esencijalna ulja lavande, čajevca i limuna – deluju antivirusno i antibakterijski
 • 5 kapi vitamina E u ulju – odlično hidratizira

Pomešajte sastojke u bočicu za tečni sapun. Najbolje je da koristite već korišćenu bočicu koju ste prethodno sterilisali alkoholom. Dobro promućkajte pre upotrebe. Ovakva sredstva za dezinfekciju ruku nisu skupa, a izuzetno su efikasna. Takođe zahvaljujući aloe vera gelu ono odlično neguje ruke.

Nemojte zaboraviti sterilisati obuću i odeću

Jeste li znali? Istraživanja su pokazala da se više bakterija nalazi na tastaturi kompjutera nago na dasci WC šolje! Zato je koliko god možete često prebrišite alkoholom.

Najbolje sredstvo za dezinfekciju odeće: vrela pegla!

Pegla na paru od 100 stepeni ubiće viruse i bakterije bolje od svakog praška za veš. Upravo zato se za maske za lice, one pamučne savetuje da se na kraju dana otkuvaju a zatim i prepeglaju vrelom peglom.

Savet plus: Za dezinfekciju odece možete koristiti i sredstva kao što su Denkmit sredstvo  za dezinfekciju veša. Njega možete kupiti u Dm prodavnicama. Cena za pakovanje od 1250 ml. je 199 din.

Sredstva za dezinfekciju radnih površina – Natrijum-hipohlorit

Sredstva za dezinfekciju ruku vam neće pomoći ukoliko ste non-stop u kontaminirianom području. Ako su vaši podovi i ostale površine izvorište bacila i virusa kad tad ćete ih dodirnuti. A prati ruke ama baš svaki put kad dodirnete površine u stanu i dvorištu je gotovo nemoguće.

Zato je neophodno da se uradi dezinfekcija prostora u kome se boravi. Ovo naročito važi za roditelje sa malom decom koja još puzaju.

Recept za dezinfekciju podova: 20 ml Domestosa ili Varikine pomešati sa 980ml vode. Rastvor dobro promešajte. Premažite džogerom ili pamučnom krpom površine i ostavite da se prosuše.

oprez: natrijum. hipohlorit može da nagrize disajne puteve. Zato nosite zaštitnu masku prilikom ribanja podova i ostalih površina.

Postoje i mnoga kupovna sredstva za dezinfekciju podova koja su se pokazala kao izuzetno efikasna. Jedno od njih je Savo za podove sa mirisom eukaliptusa koji uništava bakterije i gljivice, kao i potecijalne alergene.

Gde kupiti najbolja sredstva za dezinfekciju ruku i površina

Antibakterijske vlažne maramice za dezinfekciju ne koštaju mnogo, a prilično su efikasne su u borbi protiv raznih mikroorganizama. Npr. Clinell  vlažne maramice za dezinfekciju ubijaju 99,9 posto bakterija. One su natopljene jedinstvenom antimikrobnom formulom. Možete ih kupiti u apotekama i online. Cena za pakovanje koje sadrži 40 maramica je 288 din. Sprej za dezinfekciju površina Clinell od 500 ml. košta oko 440 din.

U sredstva za dezinfekciju ruku koje ljudi najčešće koriste spada Alkoseptol sprej (100 ml. = 190 din.).

Lilly prodavice imaju recimo u svojoj ponudi: Lilly antibakterijski sprej za dezinfekciji ruku, Lilly antibakterijski gel za decu, Lilly  sedamdesetoprocentni alkohol, alkoholne maramice koje se prodaju na komad, aeroseptička sredstva itd. O svim cenama za sredstva za dezinfekciju ruku  možete se informisati direktno na njihovom sajtu.

Dakle, možemo samo reći perite, perite, perite! Jer prevencija kao što je ova može biti od presudne važnosti za širenje zaraze. Na tržištu postoje zaista efikasna sredstva za dezinfekciju ruku koja ubijaju čak 99.9 posto bakterija. Slična stvar je i sa virusima, čak i običan alkohol može vam biti od neprocenjive pomoći.

I ne zaboravite…

Da biste sprečili širenje zaraze, moramo paziti da smo na određenom rastojanju od drugih ljudi. Kada kijate ili kašljete okrenite glavu od sagovornika i kijajte i kašljite u nadlanicu.