NOKTI SU SEMAFORI ZDRAVLJA! Evo šta ukazuje na bolest bubrega, a šta na upalne procese u organizmu

Boja i pruge na vašim noktima mogu vas unaprijed upozoriti na rizik od bolesti.

Ako vam je polovica nokta smeđa, a druga polovica bijela to može upućivati na bolest bubrega. Primjetite li dvije bijele vodoravne uske pruge na jednom ili više nokata to može biti znak upalne reakcije u organizmu.
Naši su nokti sastavljeni uglavnom od bjelančevine keratina. Iako se keratin nalazi i u koži i u kosi, nokti sadržavaju manje vode, i zato su tvrđi. Zbog svoje su trajnosti idealni zaštitnici krvnih žila, živaca i kostiju koji se ispod njih nalaze.
Neobična boja noktiju vjerojatno vas neće natjerati da počnete vući ljekara za rukav. Srećom, većina doktora ipak baci pogled na nokte svojih pacijenata tokom pregleda. U noktima su utisnuti znakovi različitih zdravstvenih poremećaja.

Bijele oznake
Vjerojatno smo svi već zapazili sitne bijele nepravilne mrljice ili crtice koje se povremeno pojavljuju na našim noktima. Te kredaste oznake, koje se stručno nazivaju leukonihijom, najčešće su dobroćudni znakovi sitnijih povreda nokta, koji s vremenom spontano nestanu.
Bijele mrlje ili oznake na noktima također mogu biti posljedica oniholize. Oniholiza je poremećaj pri kojem se nokat spontano odvaja od podloge. Kao što zna svako ko se ikada udario čekićem po noktu, nokat će vjerojatno otpasti.

Znak zdravlja
Nokti zdrave odrasle osobe rastu postojano, iako sporo, oko 0,3 cm mjesečno. Da bi izrastao sasvim nov nokat na prstu ruke potrebno je četiri do šest mjeseci. Da bi izrastao nov nokat na nožnom prstu, potrebno je od osam do dvanaest mjeseci.
Ali bijele mrljice i pruge na našim noktima, u njima ili ispod njih, katkad uopšte nisu dobroćudne. Te bijele oznake mogu upućivati, na primjer, na bradavice i gljivice (onihomikoza) na noktima, ili na stanja kože kao što su psorijaza i ekcem, koji mogu utjecati i na nokte. Bijele mrlje na noktima mogu biti jedan od nekoliko znakova sistemske bolesti sarkoidoze, koja zahvaća kožu, pluća i druge organe. Kada je nokat mekan i ima bijele mrljice, to je stanje poznato kao Plummerov nokat, što može upućivati na hipertireozu.

Samo jedna bijela crta
Pojava horizontalne bijele crte preko cijele nokatne ploče tipičan je znak otrovanja arsenom ili talijem. Ali prije nego što zaključite da vas neko pokušava otpraviti s ovoga svijeta, razmislite i o sljedećem: te bijele crte mogu upućivati na širok opseg ozbiljnih sistemskih bolesti koje mogu oštetiti nokat, kao što su srčani zastoj, Hodgkinova bolest, malarija, pa čak i guba.
Budući da su te bijele crte, koje se češće pojave samo na jednom noktu, utisnute u sam nokat, nestat će kad nokat izraste ili ako se njihov temeljni uzrok uspješno liječi. Zapravo, taj znak na noktu može nam pomoći da utvrdimo kad se bolest (ili trovanje) pojavila. Što se crta nalazi niže na noktu, to je bolest novija.

Dvostruka bijela crta
Primjetite li dvije bijele vodoravne uske pruge na jednom ili više nokata, imate klasičan znak Muehrckeovih linija. Te su crte zapravo utisnute u ležište nokta (tkivo ispod tvrdog nokta), i neće se pomicati ili nestati dok nokat raste. Muehrckeove linije sasvim su uobičajen znak hipoalbuminemije, snižene razine bjelančevine albumina u krvi. Taj poremećaj i te crte može izazvati nekoliko akutnih i kroničnih zdravstvenih stanja, a to su, među ostalim, bolest bubrega, ciroza jetre, srčani zastoj i nepravilna prehrana. Međutim, u većini slučajeva te su crte upalna reakcija na infekciju ili povredu.

(health.com/D.K./aura.ba)

Original Article

Korekcija usana – lepotica ili zver?