Osam mitova o dijetama koje zapravo ne funkcionišu

Foto: Thinkstock

Mnoge holivudske zvezde hvale se različitim režimima ishrane i dijetama koje su im pomogle da dostignu željenu liniju za veoma kratko vreme, međutim kada ozbiljnije razmislite shvatićete da većina njih zvuči u najmanju ruku apsurdno.

“Lisa” je za vas izdvojila osam dijeta koje nemaju nikakav učinak i mogu da izazovu samo negativne efekte.

Dijeta pantljičara

Postoji istina u tome da će osoba izgubiti kilažu ako parazit u organizmu jede sve što ta osoba pojede. Međutim ovakav način mršavljenja se kosi sa svim principima održavanja zdravlja čoveka, s obzirom na to da pantljičara pre svega upija sve vitamine i hranljive materije što bi kasnije moglo da dovede do komplikacija kao što su srčani i moždani udari, ali i iznenadna smrt.

Sedam dana spavanja

Ova dijeta poznata i pod nazivom “Uspavana lepotica” bukvalno podrazumeva spavanje punih sedam dana bez prestanka, tako da nema vremena za jelo. Ovakva dijeta može da iscrpi osobu s obzirom na to da je hrana neophodna da bi čovek imao dovoljno energije. Čak i ako biste održavali vrlo dug san na neki veštački način, to bi samo na kraju dovelo do prejedanja koje rezultira viškom kilograma.

Dijeta sa jabukovim sirćetom

Još u pedesetim godinama prošlog veka postojalo je uverenje da jabukovo sirće pomaže gubljenju masnih naslaga, odnosno kilaže i lošeg holesterola. Jedini način da vam ovo sirće pomogne jeste da pored njega smanjite i unos kalorija. U tom slučaju nema velike razlike da li ćete piti jabukovo sirće ili vodu…

Dijeta sa hranom za bebe

Pobornici dijete koja podrazumeva zamenu standardne hrane hranom za bebe tvrde da će vas 14 takvih porcija na dan dovesti do željene kilaže. Ali ovde nije reč o vrsti hrane, isto to možete da uradite ako i standardne obroke podelite u manje količine i sa nižim brojem kalorija.

Dijeta “100 za 1”

Zastupnici ove dijete tvrde da treba svaki zalogaj žvakati sve dok u sebi ne izbrojite do sto! To će, naravno, učiniti obrok dužim, ali neće imati efekta u vašoj liniji.

Kolačić dijeta

Ovu dijetu izmislio je doktir Stenford Sigal, koji je smatrao da je najbolji način za gubljenje kilograma zapravo zamena obroka kolačićima koji kontrolišu glad, jer sadrže ravno 800 kalorija. On takođe savetuje da se tokom ove dijete ne rade vežbe, zbog manjka kalorija i hranljivih materija u organizmu. Posledica ovakve dijete jeste gojaznost, s obzirom na to da organizam u nekom trenutku sam počinje da traži hranu koja će mu pružiti potrebnu energiju.

Vino i jaja

Ova dijeta možda zauzima prvo mesto najbizarnijih dijeta svih vremena. Podrazumeva ishranu od deset jaja i litar vina na dan, što navodno pruža dovoljno hranljivih materija i uz to čisti organizam od toksina.

Dijeta Martin vinograd

Ovu dijetu savetujemo da ni ne pokušavate. Martin vinograd obuhvata obroke koji su u tečnom stanju, tako da ih isključivo pijete, kao i nedeljno klistiranje koje će očistiti organizam, ali i pomoći da izgubite kilograme. Postoji istina u tome da klistir čisti organizam, ali često praktikovanje može da izazove poremećaj prirodnog rada creva i zdravstvene probleme.