Више тестирамо и више откривамо благе и аспимтпоматске случајеве

БЕОГРАД, 17. априла (Тањуг) – Очекујемо све више потврђених позитивних на корона вирус са благим симптомима, али за сада је непромењена ситуација у погледу “снаге” вируса, односно тежине болести нових пацијената, рекла је заменица директора Инфективне клинике КЦ Србије Ивана Милошевић.

Она је тако одговорила на питање да ли има разлике у клиничкој слици код новооболелих, односно да ли се осећа слабљење вируса код новооболелих, као и да још увек не види неку разлику

“За сада је непромењена ситуација, али већи број тестираних даје нам увид и у оне инфициране са благом клиничком сликом”, казала је она.

Епидемиолог Предраг Кон је рекао да, ипак, по попуњености привремених болница за лаке и асимптоматске пацијенте видимо да се све више откривају такви случајеви.

Кон је казао да то не мора да значи да вирус посустаје и да је још рано доносити такве закључке.

“То може да нас охрабри, са друге стране, али то је због тога што имамо повећано тестирање и већи број оних који долазе да се прегледају”, додао је Кон.

На питање о поузданости тестова на корона вирус, заменица директора Инфективне клинике Милошевић је казала да то што су неке особе, које немају никакве симптоме заразе, више пута позитивне на тесту, не треба да изненади, јер позитивност , каже, може да се одржава и до месец дана.

“Ообично траје краће, а позитиван тест само значи да треба да наставе са изолацијом до следећег тестирања, а кад буду негативни могу да имају контакте са другима”’, рекла је она.

комплетан текст