Где је вирус најактивнији?

БЕОГРАД, 14. априла (Тањуг) – Епидемиолог Предраг Кон указао је данас да је у Нишу, Ђуприји, Параћину, Алексинцу, Прокупљу, Лесковцу већи проценат позитивних налаза код оних који су тестирани, што показује да је вирус активнији него у осталом делу Србије.

Нагласио је да је за разлику од ситуације на југу Србије у Војводини сада готово да се потпуно смирује ситуација, не да нема више вируса, али да је далеко мање присуство у тестираним, чак испод 10 одсто, док је у јужним деловима земље до близу 50 одсто тестираних.

Кон је, на конференцији за штампу, упитан за ситуацију у Нишу, као и како се лекари носе са тим, и колико је људи на респираторима у том граду, казао да је његов колега Бранислав Тиодоровић јуче прилично јасно објаснио да ће екцесни догађај у Геронтошлом центру и те како имати и има већ утицај на укупно стање у здравственом систему Ниша.

Само пуњење Клиничког центра у Нишу са оболелима из Геронтолошког центра свакако је додатно оптерећење за капацитете у том граду, рекао је он.

Што се тиче лекара како се носе са ситуацијом, за сада, по инфромацијама које добија Кризни штаб од проф. Тиодоровића, преноси Кон, је да се још увек обезбеђује рад.

„Чули смо га везано за инфектолошку службу да постоји озбиљан проблем, али да се надомешта са колегама из војне болнице, а поред тога и са колегама других специјалности“, објаснио је он.

На респираторима у Клиничком центру у Нишу тренутно је 18 људи, пренео је Кон додајући да су сви који су на респиратору у принципу у ризичном стању.

Изразио је наду да ће ускоро добијати редвније податке клолико је скинуто са респиратора и колико је почело да дише својим плућима.

„Оно што сам чуо да се број у целој Србији повећава“, наласио је он.

Кон је рекао да лекарима и здравственом особљу сигурно имајући у виду бројке сигурно није лако, јер у Клиничком центру у Нишу има 377 ковид позитивних пацијената, што је констатује, свакако импресивна бројка.

комплетан текст