Гојковић: Није тачно да су на сајму 20 дана чекали резултате

БЕОГРАД, 13. априла (Тањуг) – Није тачно да је група од 65 људи смештених на Београдском сајму скоро 20 дана чекала резултате тестова на корона вирус, изјавио је данас покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић.

Гојковић је на редовној конференцији на питање зашто је група од 65 људи смештена на Сајму у Београду морала да чека скоро 20 дана да добије резултате тесирања, рекао да то није тачно и да се у привремене болнице у Београду, Нишу и Новом Саду смештају само пацијенти који су на ПЦР тесту имали дијагностификовано присуство ковида19, тако да у привременим болницама нема пацијената који нису заражни вирусом.

Како је рекао, процедура се строго поштује у зависности не од тренутка када су ушли, већ када су тестирани и када је доказано присуство вируса.

“Није тачно да група на Сајму чека више од 20 дана да би се тестирала, пошто постоје строго одређени критеријуми када ће неко напустити и болницу или привремену болницу. Након 10 до 14 дана од дана узорковања односно потврђивања присуства вируса, ради се прво контролно тестирања ако има лаке или никакве клиничке симптоме. Након тога, ако је тест негативан у року од 24 до 48 сати се ради ново рестестирање. Ако је пацијент тада негативан, сматра се да он може да напусти болницу или привремену болницу”.

Како каже, након одласка кући тај пацијент је дужан да проведе још одређени временски период и након 21 дана и контроле инфектолога може се сматрати излеченим од вируса ковид 19.

“Према томе сви они који су на Сајму морају да знају да се процедура поштује у зависности од тренутка, не када су ушли већ када су тестирани и када је доказано присутво вируса”, казао је Гојковић.

Он је замолио грађане који су у првиременим болницама да схвате да су ту за њихово добро и добро њихових породица и да је зато важно да буду изоловани.

Оценио је и да се поједини пацијенти у привременим болницама понашају као да су дошли у хотел и истакао да не може нико да очекује луксуз у овој ситуацији или да им се, на пример, распремају кревети.

“Поједини се понашају бахато и на начин који не одговара ситуацији у земљи и жељи да се ситуација што пре стабилизује”, рекао је Гојковић.

“Друга ствар, сајам и такви привремени објекти нису хотели , то су привремени објекти који испуњавају хигијенске норме и оне везане за лечење, а не за луксус. Сајамски простори су опремљени адекватним капацитетом и пацијенти имају омогућено да задовоље све основне потребе, током боравка ту од 10 до 15 дана”, казао је Гојковић.

Додао је да се већина људи на сајму одговорно понаша и изузетно коректно, али да има и оних који као да још не схватају о чему се ту ради.

комплетан текст