Кисић: Вирус и даље присутан, социјална дистанца најбоља

БЕОГРАД, 6. маја (Тањуг) – Вирус корона је још увек присутан у нашој популацији, иако сви параметри показују да вирус слаби, зато инсистирамо да грађани и даље држе социјалну дистанцу и користе маске и рукавице у затвореном простору, изјавила је данас заменица директора Института “Батут” Дарија Кисић Тепавчевић.

На конференцији у Палати Србија, Кисић је изнела податак према проценама Светске здравствене организације (СЗО) да је дужина контакта између две особе да би се вирус пренео 15 минута и додала да је дужина контакта у појединим случајевима била и мања.

Наводи да је теже “у пролазу” неком да нам пренесе вирус, али зато ако баш морамо да будемо у затвореном простору морамо увек у свести имати да је социјална дистанца најбоља превенција.

“Постоје могућности да се вратимо животу, а да буде безбедно, због тога опште мере превенције и даље остању, чак и оне, најбаналније као што су прање руку”, рекла је Кисић.

Епидемиолог Предраг Кон нарочито је инсистирао на понашању радника у јавном превозу, додајући да је управо то место где се вирус може ширити.

“Вирус је још у циркулацији, а градски саобраћај је једно ризично место за пренос. Све мере заштите су ту наглашеније, због тога инсистирам да запослени који ће се превозити да их поштују”, рекао је Кон и додао да су маске и рукавице обавезне.

Како вирус буде слабио, наводи он, полако ће се превоз отварати и за ученике, а тек на крају за старије од 65 година и хроничне болеснике.