Кисић: Са здрављем не може да постоји компромис

БЕОГРАД, 6. маја (Тањуг) – Заменица директора Института „Батут“ Дарија Кисић-Тепавчевић истакла је данас да, када је у питању здравље, не сме и не може бити компромиса, и нагласила да ће након укидања ванредног стања бити настављен активан епидемиолошки наџор.

Кисић-Тепавчевић је, на конференцији за штампу, упитана да ли је струка у Кризном штабу била једногласна око укидања вранредног стања, или је ово компромис направљен са политичарима, нагласила да су одлуке струке биле увек једногласне и униформне, што је увек истицано.

Епидемиолог Предраг Кон казао је да је питање постављено вероватно што је пред првомајске празнике рекао да је било компромиса у оквиру струке, али то подразумева да су били једногласни на крају.

“Овде то није било потребно, јер се јасно види опадање активности вируса. Питање је било када је погодни тренутак за укидање ванредног стања, да ли у току 9-те или 10-те недеље. Одавно се знало да ће тада да се укида ванредно стање“, рекао је он.

Кон је истакао да је још тада упозоравано да је могуће укинути ванредно стање, али да је неопходно задржати проглашену епидемију како би се даље мере спроводиле.

Ванредно стање, према његовим речима, је само омогућило коришћење војске и полиције, што је било корисно и повећало ефикасност.

“Никакве дилеме нисмо имали да треба укидати ванредно стање. Нама и није циљ да га одржавамо, већ да се што пре вратимо у редовни живот“, казао је Кон.

Кисић-Тепавчевић је рекла да се дискусија у Кризном штабу односила на дужину полицијског часа у том тренутку, и да су епидемиолози били једногласни, и да су они ти који су били најригиднији.

Казала је да је чињеница да је сада значајно ослабила активност вируса у односу на оно када је ушао у становништво.

Подвукла је да, и када се укине ванредна ситуација, непходан је активан епидемиолошки наџор.

“Очекујемо даљи пад учесталост обољевања и смртности ка једноцифреним бројевима“, додала је она.