Ковид болнице имају довољно особља, пружају адекватну помоћ

БЕОГРАД, 11. априла (Тањуг) – Све болнице које смо претворили у ковид болнице имају довољно лекара и медицинских сестара, као и опреме, и могу да пруже адекватну помоћ пацијентима, изјавио је данас министар здравља Златибор Лончар.

“Сви већ знају да нас здравствени систем функционише у сасвим другом режиму рада у односу како је било до сада, пре свега, захваљујући способности здравствених радника, њиовом вољом и жељом да помогну и да се прилагоде ситуацији”, рекао је Лончар одговарајући на прес конференцији на питање Пинка да ли има довољно медицинских радника, које је пристигло електронским путем.

Лончар је истакао да се дошло до тога да све болнице које су претворене у ковид болнице имају довољно лекара, медицинских сестара и опреме и могу да пруже адекватну помоћ.

Министар је рекао да није било лако организовати, реорганизовати и све то урадити, као што, додаје, неће бити лако ни убудуће, те поновио да највише могу да помогну сами грађани поштовањем мера и смањењм контаката, јер се само тако спречава оболевање.

Лончар је истакао да је важно што су се сви у врло кратком року прилагодили новом начину рада и прихватили препоруке и стандарде, уз захвалност свим здравственим радницима.

“То су наши јунаци и допринос ће се тек видети. То није нешто што можемо сада да планирамо, то зависи од више фактора, од броја новооболелих, погоршавања њиховог стања, од потребе других центара где је потребно да помогну лекари… Систем се мења из сата у сат”, рекао је Лончар.

Епидемиолог Предраг Кон је поновио да се из посла одмах искључују здравствени радници који су позитиви, испитују се њихови контакти, чак и они који немају никакве тегобе, који се, такође, искључују из процеса рада, како не би дошло до преношења инфекције.

“Такву замисао смо имали унапред, свесни да ћемо остати без кадра. Сад смо у максимуму, а релативно дуго треба да се они врате на посао, јер треба да имају два негативна налаза”, рекао је Кон.

Он је додао да ће се то престројавање у ходу касније описивати као изузетно осмишљено и правилно припремљено понашање.

Кон је навео и да сви здравствени радници, са лакшим симптоми или без симптома, одлазе у импровизоване болнице, као би том изолацијом свесно учествовали у спречавању ширења инфекције, што је, такоцје, њихов допринос.

комплетан текст