Кон: Вирус слаби, старији ће моћи да прошетају

БЕОГРАД, 18. априла (Тањуг) – Вирус слаби и на ред је дошло питање попуштања мера, рекао је данас епидемиолог Предраг Кон и најавио да ће после празника старијима који су преко 30 дана били у кућној изолацији бити омогућено кретање.

Он је на конференцији за новианре објаснио да ће вероватно уторком, петком и недељом старијим особама од 65 година бити омогућено да изађу и прошетају на пола пола сата, у пречнику од 600 метара од куће и у време полицијског часа.

То би било у време полицијског часа у било које време, како не би изашли сви истовремено, као и да не могу доћи у контакт са зараженима.

Кон је оценио и да се ситуација са епидемијом побољшава, тако да ће рестриткивне мере за све постепено попуштати.

“Оцигледно да се тестирарње повећава на скоро 3.500 у току дана, боља је ситуација видно из дана у дан, тако да почиње преиспитивање односно попуштања мера које су донете”, казао је Кон.

Он је објаснио и да није равномерно иста ситуација у свим деловима Србије.

Око Ниша, Прокупља, Алексинца, има већи провценат позитивних од тестиратрних.

У Београду, међуитим, како је навео, у једном дану је свега 6,2 одсто било позитивно, што показује да се губи потенцијал вируса.

У Јагодини 20,4 одсто позиотивних од тестиратних, Цхјприји 9 од 54 позитивних случајева.

У Војводини је такође значајно смањен број заражених тако да долази на ред попуштање мера.

Већ је присутно и размишљање економиста да треба да дође до попуштања по питању рада компанија, а лекари су да то буде поступно, закљуцио је Кон.

комплетан текст