Кон: Излазимо из ове ситуације

БЕОГРАД, 23. априла (Тањуг) – Резултати показују да излазимо из ове ситуације са корона вируса односно интензивне активности вируса, рекао је данас епидемиолог Предраг Кон и прецизирао да из епидемијске ситуације излазимо за око две недеље.

“Да ли смо пре времена ушли у ову ситауцију да попуштамо мере? Као што смо на самом старту ушли у строге мере, тако правовремено излазимо из затворености и улазимо у редован живот. Али, то ће трајати, то неће ођедном да се пресече и да се уђе у нормалан живот”, рекао је Кон одговарајући на питања новинара.

Каже да су евентуалне ексцесне ситуације сада све мање и тешко да могу да се догоде и да имају могућности да до те мере утичу и подигну потенцијал вируса да може да изазове оно што је до сада изазивао.

“Да ли је то последица слабљења самог вируса или мера, то ће показати будућност. Причамо о Србији. По схватању неких смо тек на самом почетку епидемија на глобалном нивоу, пошто се тек захуктава вирус и прелази на јужну хемисферу, где су здравствени системи слабије структурирани”, рекао је Кон.

Додаје да се очекује да ће на јужној хемисфери вирус направити озбиљне проблеме и да се они већ запажају у неким земљама.

Због евентуалног враћања на северну хемисферу, став СЗО је постао јаснији:

“Сада видимо и од председника неких држава да се о томе врло озбиљно размишља. Зато морамо да размишљамо да када изађемо из ове ситуације да сачувамо капцитете и способност брзог реаговања и да поступно слабимо мере, како би здржали преко потребну будност”, рекао је Кон.

комплетан текст