Кон: Надлежни Завод издаје потврду о истеку изолације

БЕОГРАД, 18. априла (Тањуг) – Епидемиолог Предраг Кон истакао је данас да се све особе, које су биле у самоизолацији 14 дана због контакта са инфицираним лицем, по истеку изолације враћају се на посао, било да су тестиране или не.

Кон је, на конференцији за штампу упитан колико дана у самоизолацији остају особе које су биле у контакту са зараженим лицем, односно када се враћају на посао, и која им је потврда потребна, рекао је да се најчешће особе које су биле у контакту са инфицираним тестирају, а да је то обавезно за здравствене раднике.

Објаснио је да је правно регулисано ко спроводи наџор у току самоизолације, а то је надлежни Завод за јавно здравље, који издаје потврду да је изолација спроведена под наџором.

„Ако је самоизолација била због путовања у иностранство, могуће је и да се та лица нису јавила надлежном заводу, па једини који могу да изврше потврду јесу они који су контролисали, а ако је то полиција неопходно је да изда неку потврду на основу које ће надлежни завод издати своју. Не може надлежни завод да издаје потврде тамо где није вршио наџор“, рекао је Кон.

Указао је да путници из међународног саобраћаја добијају решење санитарне инспекције о здравственом наџору који траје 28 дана.

комплетан текст