Кон: Ова ситуација ће трајати још најмање месец дана

БЕОГРАД, 21. априла (Тањуг) – Епидемији није крај све док Светска здравствена организација не прогласи крај пандемије, рекао је данас епидемиолог др Предраг Кон.

Такође, све док вирус циркулише и док откривамо нове заражене потребне су нам и привремене болнице.

“Привремене болнице су потребне јер ћемо и даље откривати позитивне на Ковид 19”, рекао је др Предраг Кон, на питање колико је пацијената до сада отпуштено из привремених болница и до када ће оне бити потребне.

Како је рекао, ова ситуација ће трајати најмање још месец дана.

“Својевремено сам говорио да је за очекивати да ће трајати десет до 12 недеља с тим што то не значи да је након тога све завршено”, рекао је Кон.

Додао је да нас на то упозорава и Светска здравствена организација – да није завршено док год вирус и даље циркулише.

“Ми ћемо моћи да попуштамо и скидамо мере, али проглашена епидемија у Србији остаје. Чекаћемо све док Светска здравствена организација не објави да је пандемија завршена, а на то ћемо богами доста чекати јер вирус иде на јужну хемисферу, а да ли ће да се врати то ћемо да видимо”, додао је Кон.

Истина је, каже, да се из привремених болница отпушта све више оболелих од новог корона вируса.

Рекао је да је огроман број оних који немају никакве или имају благе симптоме и додао да се управо те особе смештају у привремене болнице.

“Ми повећавамо тестирање и још више ћемо га повећавати и полако проширујемо индикације…све више ћемо тестирати и све више стезати обруч око вируса. То је циљ, а истовремено капацитети болница ће се ослобађати и људи полако враћати у нормалан живот”, рекао је Кон.

комплетан текст