Кон: Сутра одлука о полицијском,струка за најоштрије мере

БЕОГРАД, 29. априла (Тањуг) – Епидемиолог Предраг Кон изјавио је данас да ће мере забране кретања за првомајске празнике Кризни штаб разматрати вечерас и сутра и нагласио да су епидемиолози чврстог става да још овај пут треба остати на врло оштрим мерама.

“Биће око тога саветовања вечерас, а сутра ће поново бити разматрано на Кризном штабу”, рекао је Кон на редовној прес конференцији о ситуацији са корона вирусом.

Додао је да су последњи епидемиолошки подаци охрабрујући, али да забрана контаката и даље постоји и да треба штити старију каква год да буде ситуација.

“Јасно је да мере морају када тад да се скину, али мора да нам остане у свести да морамо и даље да шттимо и старије од 65 година, а не само да се они сами штити. Наравно да живот мора да се настави и свесни смо тога, али морамо сви да се уклапамо. Ми епидемиолози смо ”кочничари” и ”црне вране” који упозоравамо сада када би сви истрчали напоље”, рекао је Кон.

Епидемиолог Дарија Кисић Тепавчевић је казала да одлука о забрани кретања није донета из нечијег хира, већ је заснована на потреби за превенцијом имајући у виду уобичајено понашање грађана у време првомајских празника.

”Без обзира каква ће бити одлука, ми је сада не знамо, знамо само наш став, поново бих апеловала на све да се стрпимо још мало и топле празничне дане проведемо мало другачије и у кући јер тако штитимо и себе и своју породицу”, рекла је Кисић Тепавчевић.

комплетан текст