Лончар: Запослили смо још 2.500 младих лекара

БЕОГРАД, 12. априла (Тањуг) – Министар здравља Златибор Лончар изјавио је вечерас да струка све време у Србији даје препоруке и упутства на основу којих се доносе мере током пандемије корона вируса, додајући да је у последње две недеље запослено више од 2.500 младих лекара.

“Када добијете те препоруке, морате да организујете здравствени ситем да то одради. То је део који морам да урадим ја”, рекао је Лонцар за ТВ Прва.

Он је рекао да здравствени ситем мора да функционише на два фронта – један је са онима који су заражени коронавирусом, а други су сви остали пацијенти.

“Имамо болнице које морају да раде за хитна стања, јер су људима угрожени животи, зато ја нисам могао да се појављујем (у медијима), јер нисам стигао”, рекао је Лончар, који је навео да ради на Ургентном центру.

На питање коме да се обрате пацијенти којима је у Београду потребна помоћ у хиртним случајевима, када није реч о корона вирусу, Лончар је рекао да су то Ургентни центар, Безанијска болница и ВМА.

Он је истакао да се сада види да су неистините тврдње да је здравствени систем у Србији лош.

Како је казао, Србија на располагању има 20.000 лекара и око 60.000 медицинских сестара.

“Ја мислим да се сад најбоље види, нажалост смо морали да дођемо у овакву ситуацију, да би се видело какав је наш здравствени систем и колико су стручни наши људи и кад дођете у овакву ситуацију видите да се они боре за сваки живот градана Србије”, рекао је Лонцар и подсетио да медицински радници морају да носе посебну опрему у којој није лако радити.

Лонцар је казао да је у последње две недеље запослено преко 2.500 лекара и медицинских сестара.

“То су деца која су наша будуцност. Деца која су била на специјализацији, људи који су били на уговорима на одређено време. Позвали смо све преко Националне службе за запошљавање”, рекао је Лончар.

комплетан текст