Лончар: Морамо полако да се враћамо у редован систем рада

БЕОГРАД, 4. маја (Танjуг) – Смањује се број заражених вирусом корона, али све ковид болнице у Београду наставиће да раде у пуном капацитету, а прва која ће бити искључена из ковид система биће Институт за ортопедију Бањица и они више неће примати новозаражене пацијенте, због специфичности посла којим се иначе баве.

То је одлучено на данашњем састанку министра здравља Златибора Лончара са директорила и лекарима ковид болница, епидемиолозима и представницима синдиката.

Лончар је рекао да не сме бити опуштања и да посебна пажња мора да се посвети пацијентима на дијализи.

Он је нагласио да Бањица више неће примати ковид пацијенте, али да то не значи да ће болесници који тренутно тамо леже бити распоређени по другим болницама, већ да ће Бањицу напустити тек када буду излечени.

Реално је да за две, две и по недеље та здравствена установа “изађе из ковид приче” и да настави са уобичајеним радом.

Интерна Б и Клиника за дерматологију КЦС, које су биле у преправности да постану ковид болнице, могу наставити с нормалним радом.

“Неопходно је сада да се ажурирају листе чекања и да се виде приоритети”, рекао је Лончар и нагласио да здравствене установе полако морају да се враћају у редован систем рада.

Директор Инфективне клинике Горан Стевановић каже да се ситуација јесте смирила, али да је то резултат забране кретања претходна два викенда.

С попуштањем мера очекује се већи број новозаражених, зато капацитети ковид болница морају остати исти, рекао је Стевановић, нводећи да ковид болнице имају проблем шта са излеченим пацијентима који су били у домовима за старе, јер матични домови више неће да их приме.

Реч је, како је рекао, обично о особама чија су деца у иностранству и о њима нема ко да брине.

Такође проблем представља и где збринути излечене пацијенте који су бескућници, а након болничког лечења, треба још одређено време да проведу у самоизолацији.

“Ситуација мора системски да се реши за те пацијенте”, навео је Стевановић.

Заменица директора Инфективне клинике Ивана Милошевић навела је да ће све ковид болнице у Београду наставити да раде у пуном капацитету, а да ће се прва искључити из система Ортопедија Бањица.

“План је да универзитетски центри – Нови Сад, Крагујевац, Ниш и Косовска Митровица, наставе да раде, а да се постепено секундарне здравствене установе врате у првобитну функцију”, навела је она.

Заменик директора КБЦ “Драгиша Мишовић” Предраг Савић навео је да је та здравствена установа после Инфективне клинике и Клинике за пулмологију примила највећи број најтежих пацијената.

“Сада смо дошли у прилику да размишљамо како из ковид статуса да се вратимо у нормално стање”, навео је Савић и подсетио да је “Мишовић” хируршко-интернистичка болница, али да су за две недеље успели да обуче здравствене раднике да пруже адекватну негу оболелима од ковида.

Председник Синдикат запослених у здравству и социјалној заштити Зоран Савић каже да су мере које је предузела Влада Србије дале резултате.

“На жалост, било је смртних случајева, биће их и даље, али неупоредиво мање него у окружењу. Предстоји нам не мања пажња. Потребно је да сву пажњу усмеримо на очување здравља популације”, рекао је Савић новинарима након састанка.

Председник Гранског синдиката здравства “Независност” Зоран Илић каже да је тај синдикат од првог дана укључен у борбу, да је на почетку било мало несугласица, али да су мере дале резултате.

“Не сме бити опуштања. Апелујем на грађане да са попуштањем мера обрате додатну пажњу јер су здравствени радници уморни”, нагласио је Илић.

Састанци министра с директорима ковид болница одржаваће се на недељном нивоу, наредни је заказан за понедељак ,11. маја.