Лончар: Нећемо наводити идентитет ни заражених свештеника

БЕОГРАД, 22. априла (Тањуг) – Министар здравља Златибор Лончцар није данас хтео ни да потврди, ни да демантује вест да је заражен викар патријарха Иринеја, истичући да се морају штити подаци пацијената.

На констатацију да је јутрос стигла вест да је заражен викар патријарха Иринеја и питање да ли треба да се тестирају верници који су присуствовали васкршњој литургији у недељу, Лончар је казао да се неће наводити имена позитивних или негативних на корона вирус поштујући начело заштите података пацијента.

””То нећете чути од мене, то је заштита података и молим вас да на томе не инсистирате јер то није у реду””, рекао је Лончар.

Он је потврдио да међу свештеницима има позитивних на корона вирус и додао да су неки од њих на болничком лечењу, као и да епидемиолози и надлежни утврђују када су се и како заразили.

На питање колико је свештеника учествовало на васкршњој литургији, која је преношена путем медија, те има ли ту одговорности државе, Лончар је рекао да ће се суд дати тек када буде утврђено када су се и како заразили. “Замолио бих све да пре тога не тврде да ли је неко био на некој служби, јер та сазнања немамо. Можда нису ни били на тим службама”, рекао је Лончар и додао да су ти људи могли да се заразе и на другим местима.

комплетан текст