Респиратори за Бежанијску косу, Тиршову, Институт за мајку и дете

КБЦ Бежанијска коса добила је данас два респиратора, а Институт за мајку и дете и Универзитетска дечја клиника у Тиршовој по један.

То су четири од 50 респиратора који ће до краја маја бити распоређени у здравствене установе у Србији, а донација је стигла од Уницефа.

Министар здравља Златибор Лончар истакао је да је реч о респираторима најновије генерације на којима може да се примењује инвазивна и неинвазивна терапија.

Он је навео да је вредност 50 респиратора, које донира Уницеф и који ће у болницама бити до краја маја, више од милион долара.

Лончар је рекао да је приоритет да се сада опреме све неонаталне установе, да свако превремено рођено дете има поред себе респиратор, монитор и инкубатор.

Министар је рекао да су из епидемије вируса корона извучене поуке и да ће се проширивати и додатно опремати интензивне и полуинтензивне неге.

Директорка Уницефа за Србију Редина де Доминићис рекла је да су респиратори набављени у сарадњи са приватним сектором.

Она је навела да је Уницеф заједно са Министарством здравља идентификовао потребе и одредио здравствене установе којима су респиратори потребни, као и да ће сарадња бити настављена и даље.

Вредност једног респиратора је 21.600 долара, а за прва четири који су данас додељена издвојено је 86.400 долара. Свих 50 коштају 1.080.000 долара.

Директорка КБЦ “Бежанијска коса” Марија Здравковић рекла је да је ово велики дан за ту здравствену установу и да ће са новом опремом наставити да лече пацијенте по највишим стандардима.

Она се захвалила Уницефу на донацији у име запослених, али и свих пацијената.