Стевановић: Још увек нема довољно донора крвне плазме

БЕОГРАД, 15. априла (Тањуг) – У Србији у овом тренутку нема довољно донора крвне плазме са антителима особа излечених од корона вируса, изјавио је данас директор Инфективне клинике у Београду Горан Стевановић и додао да се крвна плазма као допунска терапија у лечењу примењује само код одређене категорије пацијената.

Стевановић је на прес конференцији на питање о примени крвне плазме у лечењу корона вируса рекао да је Србија на почетку када је реч о тој терапији и додао да она нигде у свету нема широку примену и да се не даје свим пацијентима, него одређеним категоријама болесника.

””Морају да се испуне још неки услови, у смислу подударности крвне групе донора и примаоца, то је комплексно питање, а одлука о примене те терапије је конзилијарна и увек укључују трансфузиолога уз клиничаре који брину о пацијенту, рекао је Стевановић.

На питање по ком се принципу одређује ко ће бити тестиран на Ковид 19, Стевановић је поновио да постоје јасно утврђени критеријуми по којима се врши тестирање и да се не тестира свака особа са симптомима респираторне инфекције, већ она чији симптоми , како је објаснио, могу да се уклопе у слику Ковида 19.

Нагласио је да се све особе које имају било какве симптоме респираторних инфекција и повишену температуре, без обзира да ли су били у контакту са зараженом особом, треба да се јаве у ковид амбуланте.

””Тамо ће бити прегледани и узеће се додатни подаци после чега се утврђује да ли је потребна допунска дијагностика. Док се не потврди дијганоза пацијенти се не лече и не примају терапију””, рекао је Стевановић.

комплетан текст