Струка и државни врх сагласни по питању ублажавања мерa

БЕОГРАД, 21. априла (Тањуг) – Струка и државни врх су сагласни по питању ублажавања мера, изјавио је данас епидемилог Предраг Кон.

На питање новинара да ли је струка заобиђена у одлуци власти да “релаксира” мере против ширења короне, Кон је рекао да несагласноти нема и да отварање занатних радњи, скраћење полицијског часа на сат времена и шетње пензионера три пута недељено струка не доживљава као “релаксацију” мера.

Кон је рекао да ће се временом мере још више ублажавати јер је, објашњава, “враћање у живот императив”.

“Постепено попуштање мера струка је одмах прихватила, а и што се струке тиче ми не доживљавамо да је било шта грађанима дато тиме што су почеле да раде неке занатске радње. Најбитније је да смо кренули са попуштањем мера према старијима, шетња три пута недељно је рационално попуштање”, рекао је Кон.

Подсећа да мере које су ублажене и даље не подразумевају окупљање грађана и апеловао на све предузетнике да користе заштитну опрему и дезинфекциона средстава.

“Друга ствар ће бити враћање јавног превоза, вртића, школа… Ми живот морамо да враћамо, то је императив, јер задржавање мера подразумева не само економско слабљење, већ и слабљење читавог друштва и пада одређеног елана животне радости”, рекао је Кон.

Оцењује да су мере дале ефекте и навео да је полицијски час освестио људе да је важно поштовати мере и слушати струку, иначе бисмо у веома кратком времену имали, каже Кон, око 100 мртвих.

комплетан текст