Тепавчевић: У авион с тестом од последња 72 сата

БЕОГРАД, 29. априла (Тањуг) – Епидемиолошкиња Дарија Кисић Тепавчевић казала је јутрос да дефинитивне препоруке под којим противепидемиолошким условима ће се одвијати авиосаобраћај, а једна од мера могла би да буде да путник буде тестиран на присуство вируса у последња 72 сата, поготово за пословна путовања и доласке у Србију.

” То је једна од мера која ће, врло је могуће, бити на снази. Наравно, уз све оне које смо досад примењивали с почетка у међународном саобраћају”, истакла је Кисић Тепавчевић за РТС, поводом отварања аеродрома и авио летова од 18. маја.

Она је указала да флуктуација људи у међународном саобраћају потенцијално доноси ризик, али да постоје још три недеље до тог периода, до када ће бити донете дефинитивне препоруке.

Кад је реч о градском јавном превозу, који ће почети са радом 4. маја у Новом Саду и Крагујевцу, а 8. маја у Београду и Нишу, такође ће бити тачно написане препоруке, којих ће се грађани морати придржавати.

“На пример, улазиће се на једна врата, обавезно са маском, а они који не буду имали маску, на улазу ће моћи да је узму. Затим, мора да се поштује безбедна раздаљина. Један и по метар до два је безбедно, али ако се користе маске може се дозволити и нешто гушћи смештај људи. А, неће се користити вештачка климатизација”, навела је Кисић Тепавчевић за РТС.

Када су у питању тржни центри, који се такође отварају 8. маја, она је рекла да ће бити обавезно ношење маски, држање безбедне дистанце, некоришћење централне климатизације… што ће, додаје, бити својеврсни стандард у свим затвореним просторима.

комплетан текст