Тиодоровић: Изузетно озбиљна и неочекивана ситуација у Нишу

БЕОГРАД, 13. априла (Тањуг) – Епидемиолог Бранислав Тиодоровић истакао је данас да је инфекција корона вирусом у Геронтолшком центру у Нишу изузетно озбиљна и тешка и да није била очекивана, као и да је уследила након што се последњих дана стекао утисак да се смањује притисак према Клиничком центру Ниш и да се “плима која долази са југа смањује”.

У Геронтолошком центру у Нишу 140 штићеника је заражено корона вирусом, као и четворо запослених.

Тиодоровић је, на конференцији за штампу, рекао да се из тога види до чега може доћи због неодговорности оних који морају да поштују мере и спроводе их у својим установама.

Сви, како је пренео, су у изолацији, као и преосталих 77 негативно тестираних радника који су остали у центру.

Казао је да се завршава пребацивање позитивних штићеника и радника у Клинички центар, који је све збринуо.

Тиодоровић је казао да је отварањем новог дела Клиничког центра и обезбеђивањем да може функционисати као ковид болница добијено још 460 постеља на располагање.

“У овој фази ћемо моћи да извршимо обавезу према југоистоку Србије да збринемо све којима је неопходна медицинска помоћ. Велика је ствар што смо у Лесковцу припремили болницу, која ће до краја дана бити спремна И кадровски опремљена”, пренео је он.

Тиодоровић је поновио да је улазак инфекције у Геронтолошки центар у Нишу велики удар, због великог броја позитивних лица, чије је стање за сада у фази лаке клиничке слике, али пошто се ради о старији људима, хроничним болесницима са великим коморбидитетом, то не значи много.

“Сви радници Клиничког центра трудиће се да не дође до најстрашнијег резултата. Позивам све који воде такве и сличне установе да схвате да не треба бити емотиван у ситуацији када требате спроводити закон, када треба да спроводимо мере којима смањимо могућност заражавања”, казао је он, додајући да они који су посећивали штићенике те установе нису учинили ништа добро члановима своје породице или пријатељима.

Подвукао је да је непходно да се до краја понашамо врло одговорно и са гвозденом дисциплином.

комплетан текст