У ГЦ Ниш заражено 140 штићеника и четири радника

БЕОГРАД, 13. априла (Тањуг) – У Геронтолошком центру Ниш на корона вирус је позитивно 140 штићеника и четири запослена, изјавио је данас покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић и истакао да је у преподневним сатима лишен слободе директор те установе.

“Због тога је након прелиминарних извештаја у преподневним часовима приведен и лишен слободе директор ГЦ у Нишу и против њега је поднета кривична пријава за тешко дело против здравља људи за шта је предвиђена казна затвора до 12 година”, рекао је Гојковић на редовној конференцији за новинаре у Палати Србија.

Каже да је од укупног броја позитивих панцијената у претходних 24 сата у Србији, њих 424, највећи број из ГЦ Ниш.

Од укупно 256 шстићеника, установљено је да је 140 позитивно, као и четири запослена.

Тестирање једног дела штићеника и радника је завршено, а други део се сада тестира, додао је Гојковић.

“Нажалост приметили смо, ово је последица једног веома непрофесионалног односа и непоштовања прописа, где смо установили читав низ непавилности у раду центра који су довели до овако великог броја заражених у тој установи. Дозвољаване су посете од стране родбине и изласци ван дома, што је строго прописима забрањено и наложено је свим руководиоцима да поступају у складу са протоколом. Нажалост, имамо индиција и да су се крили сипмтоми болести у почетку инфекције”.

То је, како каже, још једном показатељ да све мере које смо увели нису рестритквине саме по себи и да можемо да видимо шта може да се догоди уколико један појединац не поштује такве мере и до каквих компликација може да дође.

Гојковић је рекао да највећи број грађана Србије поштује уведене мере, али да и даље има оних који то не чине.

“Највећи број поштује мере и на томе смо им неизмерно захвални, али и даље имамо мали број људи који ово доживљава сувише лагодно и комотно и због тога ћемо сви имати мање или веће проблеме”, рекао је Гојковић.

Позвао је грађане да поштују мере и додао да ће они који то не чине бити строго санкицонисани и кажњени.

“На свима нама је да се надаље узмемо у памет шта значи када се не придржавамо мера. Порука за све је да их надаље поштујемо у потпуности”, рекао је Гојковић.

Он је рекао да је у установама социјалне заштите и домовима за одрасле и старе, којих укупно има 229 домова са капацитетом од 8.617 корисника, закључно са 13. априлом, да је потврђено присуство код 44 корисника и 25 запослених.

Каже да је потврђено присуство корона вируса у дому за смештај старих Стара пруга у Умци, Дожзвети стоту у Земун, ГЦ Ниш, дому за старе и одрасле Нана у Београду, дому за ометене у развоју Блаце, у дому за смештај одраслих Кулина, дому за старе у Смедереву, дому за смештај ометених Балце – Трбуње, дому за старих Ескоб центар у Нишу, Центру за смештај одојчади и деце у Београду, дому за сештај одраслих Сунчев брег у Београду, градском центру Нови Београд и ГЦ Нови Београд услуга помоћи у кући.

комплетан текст