У Институту за онкологију мање од 10 заражених

БЕОГРАД, 22. априла (Тањуг) – У Институту за онкологију и радиологију Србије број заражених новим корона вирусом је мањи од десет, изјавио је данас министар здравља Златибор Лончар.

Кад је реч о одговорности за улазак вируса у здравствене установе, па и у тај Институт, министар је рекао да је немогуће “са сигурношћу направити систем у једној здравственој установи и гарантовати да у њега неће ући вирус”.

“Ако мислите да је могуће да пацијенте који долазе на зрачење сваки пут кад дођу тестирате, то није реално, то не постоји нигде на свету”, рекао је Лончар на прес конференцији у Палати Србија.

Он је истакао да је сходно могућностима, знању и препорукама епидемилога учињено све да број заражених буде минималан.

“То је урађено и резултати на онкологији су добри”, додао је Лончар.

На питање да ли се одустало од праксе да онколошки болесници буду тестирани пре пријема терапије Лончар је рекао:

“Све онколошке болеснике које можемо да тестирамо, а да не изгубимо много времена, тестираћемо их, а за све оне за које немамо довољно времена, односно морају да приме тарапију они ће терапију примити”.

Лончар је рекао да постоји принцип приоритета и да се не може инсистирати на некој процедури, а да притом неком буде угрожен живот.

“Тим принципом се служимо. Најважније је да некоме не угрозимо здравље, односно да не пореметимо да се уради циклус хемиотерпије или зрачења, а да истовремено заштитимо здравствене раднике”, рекао је Лончар.

На питање да ли у Геронтолошком центру Бежанијска коса има позитивних на корона вирус, Лончар је потврдио да у тој установи има позитивних, али да ””тај број није забрињавајући”” и да је ситуација под контролом.

комплетан текст