У Торлаку нема новоинфицираних корона вирусом

БЕОГРАД, 12. априла (Тањуг) – На Институту Торлак нема новоинфицираних од корона вируса и епидемиолошка ситуација је под контролом, изјавила је данас заменица директора Института Батут Дарија Кисић Тепавчевић.

Она је, на питање како је дошло до заражавања запослених на Торлаку и да ли је и даље број заражених 12, како је раније саопштено или је тај број повећан, рекла да се на Торлаку врши интензиван наџор због специфичности посла за све запослене у тој установи.

“Није се повећао укупан број особа код којих је лабораторијски потврђено присуство ове инфекције. И као што смо рекли иницијална зараза то јест прва инфицирана особа тамо није здравствени радник, али ради у тој установи, тако да се заразила десила ван здравственог система. Није дошло до заражавања у лабораторији, међутим дошло је до даљег преношења међу запосленима”.

Кисић Тепавчевић истице да је епидемилошка ситуација стабилна и још једном поновила да није дошло до повећања броја новоинфицираних.

На питање како се организује рад ковид амбуланти, тамо где не постоји могуцност да се пацијентима ураде рендген и лабораторијске анализе, директор Инфективне клинике КЦ Србије Горан Стевановић је рекао да је ту најважнији добар разговор са лекаром и клинички преглед и да то може да се уради у свакој ковид амбуланти.

“Тамо где не може да се организује лабораторија и рендген, те оне се ослањају се на опште болнице или тријажне центре где се тај део поступка допунске тријаже завршава. Тако да оно што је најбтиније јесте да се грађани са тегобама пријаве ковид амбуланатама”.

Ако може ту све да се уради то ће бити учињено, додао је он, а ако не може урадиће се прва етапа, а то је збрињавање и онда ће бити упућени тамо где ће се довршити цео поступак дијагностике.

комплетан текст