Лончар: Сајам ће радити још минимум недељу дана

БЕОГРАД, 11. маја (Тањуг) – Привремена болница на Сајму остаје да ради минимум још недељу дана, каже министар здравља Златибор Лончар и додаје да ће за недељу дана и Институт “Бањица” отпустити кући све ковид пацијенате и да ће се за две недеље вратити у редовне активности.

То су само неки од закључака који су донети на данашњој, редовној седници министра здравља са директорима ковид болница у Србији.

Након “Бањице” из ковид система излази и Општа болница у Панчеву, за коју се процењује да ће требати две недеље да буду излечени тренутни пацијенти и још недељу дана да се уради дезинфекција.

“Болница у Панчеву нам је важна због дијализе и и због региона који покрива. Она ће ићи у исту процедуру изласка из ковид система као и Бањица. Није једноставно из ковид болнице вратити се у нековид болницу, много тога мора да се испоштује, уради, не сме да буде пропуста и последица за пацијенте”, рекао је Лончар.

Министар каже да је Катедра за епидемиологију Медицинског факултета предвиђа, уколико се будемо придржавали свих мера, да у другој половини јуна немамо позитивних на тестирању.

“Кренуо је да ради јавни превоз, кафићи, ресторани. Ако будемо одговорни можемо да дођемо у фазу да крајем јуна немамо више позитивних, што би била велика победа”, рекао је Лончар.

Директор КБЦ Драгиша Мишовић предложио је да пре изласка болница из ковид система епидемиолози и инфектолози процедне ситуацију, те можда да се издвоји део болнице где би могли да се сместе пацијенти који су имали ковид -19, али због основне болести као што је мултипласклероза, не могу да наставе лечење на одељењима палијативе.

“Треба нам помоћ и око отварања породилишта. Остала породилишта имају изолационе блокове, па би могли и ми тако да уредимо и да наставимо са редовним програмом”, рекао је он.

Проф. Татјана Пекмезовић представила је математички прорачун који су урадили епидемиолози медицинског факултета да, уколико се настави са придржавањем мера, последњи случај заражених требало би да буде 25. јуна, а већ од 15 маја број новозаражених пашће испод један одсто.

Директор Института за ортопедску хирургију Зоран Башчаревић очекује да ће та установа да краја недеље бити испражњена од пацијената, а да ће наредне недеље дезинфиковати детаљно цео објекат.

“За то време треба тестирати све здравствене раднике. За две недеље могли би да почнемо са хитном службом, а затим улазимо у операције елективних пацијената”, навео је он.

Инфектолог Мијомир Пелемиш каже да епидемија није завршена, да још увек траје, само не у облику у ком је била.

“Све указује да се епидемија ближи крају, а да ли ће бити изненађења то ћемо знати за седам до десет дана. Ублажене су мере, а мислим да се добар део грађана не понаша одговорно”, рекао је Пелемиш.

Он је нагласио да грађани морају бити одговорни, да је укинуто ванредно стање, али да мере нису укинуте.