До краја недеље КБЦ “Др Драгиша Мишовић” у пуном капацитету

БЕОГРАД, 15. јуна (Тањуг) – КБЦ “Драгиша Мишовић”, који је изашао из ковид система, почеће крајем недеље да ради у пуном капацитету и биће дежурна установа за Београд у петак.

КБЦ Земун дежурство преузима већ у среду, речено је данас на састанку министра здравља Златибора Лончара са директорима ковид болница.

Општа болница у Панчеву, КБЦ Звездара, Ортопедија Бањица, КЦ Ниш које су раније изашле из ковид система, већ раде у пуном капацитету. Осим хитних случајева примају и пацијенте који чекају на заказане операције.

Директор Клинике за инфективне болести КЦС Горан Стевановић каже да се примећује блажи пораст броја оболелих од ковид 19 у Србији, али да је све то све у оквиру очекиваног.

“Наставља се редукција капацитета ковид болница, али број заражених и даље захтева приправност. Благи пораст броја оболелих нас упозорава да мере морају и даље да се поштују пре свега у затвореном простору – дистанца, ношење маски”, рекао је Стевановић.

Наводи да највећи број оболелих има блажу клиничку слику, али да има и пацијената са тежом клиничком сликом.

Инфективна клиника ових дана бележи повећан број амбулантних прегледа, јер су пријемно- тријажни центар за Београд за све оболеле са респираторним симптомима.

“Део болесника нема везе са ковидом, то су бактеријске упале плућа и друге инфекције”, навео је Стевановић.

Како каже болнице које су изашле из ковид система почеле су да оперишу и пацијенте који нису хитни, а који чекају заказану операцију, али да проблем представља то што нема довољно крви.

“Познати смо као солидаран народ и никада немамо велики проблем са добровољним давалаштвом крви, али због целе ситуције резерве крви су значајно смањене. Крв је неопходна за елективне и хитне операције тако да је молба свих нас да се добровољни даваоци јаве да би могли да обезбедимо адекватну количину крви” рекао је Стевановић новинарима након састанка.

Инфектолог Мијомир Пелемиш каже да се епидемиолошка ситуацију у Србији не може назвати стабилном, али и да није тешка и озбиљна.

“Ситуација је и даље за велики опрез. Без обзира на број оболелих и даље имамо болесника који имају озбиљне манифеставције ове болести. На срећу нема толико много болесника на респираторима “, рекао је он.

Подсећа да од ковида не обољевају само старији људи, већ и млађи и да сви морају и даље да се придржавају препоручених мера.

“Епидемија се завршава, али није завршена, она још увек траје. Морамо схватити озбиљно да је вирус ту и да не можемо тек тако да га савладамо”, закључио је он.