Iznenadićete se kad vidite šta vaša OMILJENA HRANA govori o vama!

Zanimljivosti

Verovali ili ne, odabir hrane koju najviše volite da jedete može da otkrije mnogo toga o vašoj ličnosti.

Izvor: 24sata.hr/ Jelena Kramar  |  

Ilustracija; Foto: Ezume Images/Shutterstock

Ilustracija; Foto: Ezume Images/Shutterstock

.

Ljubitelji začinjenih zalogaja vole da sve drže pod kontrolom, svaki poremećaj njihovog savršeno uređenog sveta može da ih dovede do “nervnog sloma”.

Baš kao i omiljena boja, film ili muzika, tako i hrana može da otkrije kakve karakterne crte ima vaša ličnost. Želja za slanim čipsom, ljutim papirčicama, kiselim voćem ili slasnim kolačima usko je povezana sa našom ličnošću, tvrdi američki neurolog dr Alan R. Hirš.

Tokom svog rada dugog 25 godina on je pratio čak 18.000 ispitanika i sproveo više od 200 istaživanja o čulima i neurološkim reakcijama signala koje dobijamo na osnovu ukusa i mirisa. On je otkrio da oni mogu da utiču na raspoloženje, percepciju sveta, pa čak i na način na koji učimo nove stvari.

Baš kao što miris iz detinjstva može da nas vrati u vreme kada smo se bezbrižno igrali u parku sa drugarima, on može i da nam otkrije skrivene mehanizme naše ličnosti.

Na primer, ljubitelji začinjene hrane su perfekcionisti, strogi su i kruti, pa su u društvu teže prihvaćeni nego što su to sladokusci. Važni su im detalji, vole red i besprekornu organizovanost. Odeća u njihovim ormarima je uredno složena, a čak su i razmaci između vešalica gotovo uvek isti.

Mnogi ljubitelji začinjenih zalogaja su i pravi kontrol-frikovi, pa ih svaki poremećaj u njihovu savršeno uređenom svetu izluđuje. Iz takta može da ih izbaci gubljenje vremena, druženja s ljudima koji im nisu važni, kao i događaji na kojima oni nemaju glavnu reč, piše 24sata.hr.

Ljubitelji ljutog su avanturisti

Oni su tragači, vole senzacije, nova iskustva, uzbuđenja, pa rado eksperimentišu s novim začinima. Obdareni su vrlo istančanim čulom mirisa i ukusa, pa sa preciznošću vrhunskog degustatora mogu da raspoznaju začine u hrani.

Ljubitelji ljutih ukusa neprestano tragaju za novim uzbuđenjima, uživaju u ekstremnim sportovima, skloniji su koketiranju i flertovanju nego ljubitelji blagih ukusa.

Pretpostavlja se da kapsaicin, spoj koji feferonima daje ljutinu, podstiče strast za adrenalinom i želju za uzbudljivim životom. Ljubitelji ljutih papričica bolje se prilagođavaju i promenama jer vole uzbuđenja koja im donose novi doživljaji, tvrdi Hiršev saradnik, nutricionista Keit Kantor.

Pedantni grickaju

Ljubitelji hrskavog od sebe očekuju mnogo, vole tačnost, veoma su pedantni. Energični su, zabavni i puni entuzijazma, kaže dr Hirš.

Privlačnost miriši na jasmin, vanilu i cimet

Samo deset posto ukusa dugujemo nepcu, a čak 90 posto receptorima mirisa koji su okidač za emocije. Na primer, miris crvenog grejpa utiče na percepciju, pa će zbog njega žena biti privlačnija i izgledati i do šest godina mlađe, tvrdi dr Alan R. Hirš.

Miris čili papričice pojačava se*sualnu želju. U afrodizijake se ubraja još i jasmin, ali samo ako ga koristite u malim količinama. Takođe, suprotan pol privlači i mešavina mirisa vanile i cimeta.

Muškarce uzbuđuje i miris lavande i pite od bundeve. Želju kod oba pola budi i miris krastavaca, kao i kolača sa bananama i orašastim plodovima.

Ljubitelji tamne čokolade vole zabavu, dok oni koji će radije da izaberu mlečnu su tihi i introverni

Ljubitelji slatkog žele da budu primećeni i cenjeni. Vole kada se osećaju posebno, ali i kada ih drugi smatraju posebnima.

Obožavaju dobar provod, pustolovine i rizik, pa se često upuštaju u poduhvate za koje mnogi drugi nemaju hrabrosti i nerava. Prema sebi su popustljivi, smatraju da za njih ništa nije predobro ni preskupo.

Njihov moto glasi: “Radije ću žaliti zbog nečega što sam učinio, nego zbog nečega što sam propustio”.

Ljubitelji čokolade su šarmantni i koketni. Iako uživaju u intimnosti i romantici, često u ljubavi preterano dramatizuju stvari, što ih čini emocionalno ranjivima. Više se oslanjaju na intuiciju nego na logiku.

Čokoladoljupci su najčešće pravi prototip svog pola – to su po pravilu mačo muškarci i vrlo ženstvene žene. Ipak, za razliku od društvenih ljubitelja tamne čokolade koji obožavaju zabave, ljubitelji mlečne čokolade su često introverti, koji više vole dobru knjigu nego večernji izlazak. Tihi su, pa ih okolina često pogrešno doživljava kao sramežljive.

Ljubitelji slanog veruju u sudbinu

Ljudi koji vole slane ukuse veruju u sudbinu. Smatraju da imaju malo ili nimalo kontrole nad svojim životom. Uvereni su da se sve događa prema scenariju koji je “zapisan u zvezdama” i da na sudbinu ne mogu mnogo da utiču. Kada učine nešto dobro, slanokusci priželjkuju malu nagradu i znak zahvalnosti, tvrdi dr Hirš.

Ljubitelji čipsa su ambiciozni, imaju takmičarski duh, dostojni su protivnici svojim konkurentima. Frustriraju ih gužva u saobraćaju, kao i dugi redovi u prodavnicama.

– Bilo da su na izletu ili za volanom automobila, ljubitelji slanog su uvek u žurbi – kaže Hirš.

Ako volite slanu hranu, moguće je i da pripadate ‘supertasterima’ koji imaju veći broj čula ukusa, koji čine četvrtinu stanovništva. Obdareni superokusom ne vole gorku ni hranu jakih ukusa, ali istraživanje je pokazalo da njihovo nepce voli so jer, smatraju stručnjaci, natrijum ublažava gorčinu u hrani, tvrdi psihološkinja Suzan Albert.

Ljubitelji testenine, hleba i ostalih ugljenih hidrata po prirodi su vrlo ozbiljni, promišljeni i oprezni, ne vole promene i rizik.

Oporo i kiselo – ljubitelji gorkog su izbirljivi, često imaju averziju prema kiseloj hrani. Oni koji vole kiselo mnogo su tolerantniji na ekstremne ukuse, spremniji su da isprobaju nova jela i da prošire vidike.

Crveno za hrabre – Oni koji vole ljute začine – crvenu papriku, kari i čili, hrabro preuzimaju odgovornost, bore se za ono što žele i otvoreno kažu šta misle.

Prijatelji po šafranu – ljubitelji oporih začina, belog luka, klinčića, šafrana su verni prijatelji i jaki zagovornici onoga u šta veruju.

Omiljeni uz ruzmarin – Dodavanje limunove kore, ruzmarina, timijana i estragona odaje društvene, duhovite ljude koji su puni energije i omiljeni u društvu.

Miroljubive odaje cimet – ljubitelji peršuna i cimeta su blage naravi i obzirni prema drugima. Ma gde da se nađu dobro će se uklopiti.

Kreativci s lukom – Oni koji jela začine lukom, celerom i sirćetom su kreativni, ne vole rutinu i veruju u sebe.

Slano-slatki spoj – Slani čips sa čokoladom vole introverti i samotnjaci koji čuvaju privatnost. Ljubitelji slatko-slanog su inteligentni i kreativni, ali nemaju strpljenja sa ljudima.

Fleksibilni – Strast za egzotičnim ukusima opisuje fleksibilne ljude koji su otvoreni za nova iskustva. Ležerni su, hrana je za njih poput pustolovine.

Otpuštanje teskobe – Osvežavajući miris citrusa privlači teskobne žudnje za njima, što može da znači da je prisutna podsvesna zabrinutost za zdravlje.

Read More