Nezdrava pojava kod djece brine sve više Hrvata: ‘Ne želim ići linijom manjeg otpora’

Autor: Z.S.

Književnica Monika Herceg i glumac Frano Mašković kao i borjni roditelji u današnje vrijeme sučeljavaju se s ogromnim izazovom – kako odgajati kada su djeca prilijepljena za ekran. Upravo im je to pitanje postavio Bruno Šimleša u HRT-ovoj emisiji ‘Kod nas doma’.

Mašković ima dvoje djece, Lovru (15) i Maris (12) za koje kaže da za mobitelom provode puno više vremena nego što on i supruga žele.

“Maris je jako društvena, klavir, ples, dramska pa ni ne stigne previše, ali svejedno je oko 3 sata dnevno na mobitelu. Kaže da bi bila više da može. Najviše prati Tik-tok videe, recepte, šminkanje, frizure”, kazao je.

Frano Mašković/Screenshot HRT

Troši im previše vremena

“Lovro je drugačije dijete, on se čak s frendom dogovorio da izbrišu Tik-Tok jer su shvatili da im troši previše vremena i da bi htjeli poboljšati svoje komunikacijske vještine, tako je doista rekao. I dalje je na snagu, igra igrice, ali je rekao i da je preko Tik-Toka otkrio neke knjige, pa ima tu i koristi”, rekao je.

Monika Herceg
Monika Herceg/Screenshot HRT

Izazovno

Herceg je pak otkrila kako su njena djeca stara 5 i 6 godina te da ne stignu puno biti na ekranima jer nakon vrtića često vrijeme provode u parku. Otkrila je da joj je to izazovno jer bi joj bi ponekad odgovaralo da nešto gledaju dva sata kako bi ona mogla dovršiti posao.

“Baš sam prošli tjedan imala situaciju, kada su ujutro pilili da žele crtiće jer ih i drugi gledaju za doručkom. Ne želim to, ne želim ići linijom manjeg otpora. To je lakše, ali nije bolje”, istaknula je. Šimleša je pak istaknuo kako djeca od prvih dana imaju ekran ispred sebe.

“On je postao duda, bejbisiter, sve. Iako znamo da ne utječe pozitivno na razvoj mozga, društvenih vještina, emocionalne inteligencije”, istaknuo je.

Ubija individualnost

“Najveći problem taj što se djeci ubija individualnost i samostalnost. Ne potrude se sami nešto, samo preslikaju s weba, preuzmu tuđa rješenja. Nema više da sjednu i promisle, govori”; kazao je Mašković.

“Mogu imati razvojne probleme, probleme s pažnjom, nošenjem s nelagodnim situacijama, rekla je Herceg.

Kako ekrani utječu na djecu i opće preporuke

Ekrani, uključujući televiziju, računalne ekrane, pametne telefone i tablete, imaju različite utjecaje na djecu, a ti učinci ovise o dobi djeteta, količini vremena koje provode pred ekranima i sadržaju koji konzumiraju. Evo nekoliko glavnih načina na koje ekrani mogu utjecati na djecu:

Smanjena tjelesna aktivnost

Djeca koja provode previše vremena pred ekranom obično su manje fizički aktivna. Nedostatak tjelesne aktivnosti može dovesti do problema sa zdravljem, uključujući pretilost i lošu tjelesnu kondiciju.

Problemi sa spavanjem

Gledanje ekrana prije spavanja može ometati normalne obrasce spavanja djece, što može dovesti do problema sa spavanjem i nesanice.

Smanjena koncentracija

Prekomjerno izlaganje ekranima može smanjiti sposobnost djece da se koncentriraju i zadrže pažnju na zadatku. Ovo može imati negativan utjecaj na školski uspjeh.

Socijalni utjecaji

Dugotrajno gledanje ekrana može smanjiti vrijeme koje dijete provodi s prijateljima i obitelji. Također može doprinijeti smanjenju vještina komunikacije i socijalne interakcije.

Utjecaj na mentalno zdravlje

Neki sadržaji na ekranima, poput nasilja, stresa i neprimjerenih tema, mogu utjecati na mentalno zdravlje djece. Dugotrajno izlaganje takvim sadržajima može povećati anksioznost i agresivno ponašanje.

Foto: Unsplash

Utjecaj na obiteljske odnose

Prekomjerno vrijeme provedeno pred ekranima može dovesti do smanjenja kvalitete obiteljskih odnosa jer članovi obitelji manje vremena provode zajedno.

Utjecaj na razvoj jezika

Djeca koja provode previše vremena gledajući televiziju ili video sadržaj na ekranima mogu imati manje prilika za razgovor i interakciju, što može usporiti razvoj jezičnih vještina.

Ovisnost o ekranima

Djeca mogu razviti ovisnost o ekranima, što može biti štetno za njihovu fizičku i mentalnu dobrobit. Ovisnost o ekranima može dovesti do smanjenja produktivnosti i povlačenja iz stvarnog svijeta.

Foto: Unsplash

Utjecaj na obrazovanje

Iako se ekrani mogu koristiti za obrazovne svrhe, previše vremena provedenog pred ekranom može smanjiti produktivno učenje i razvoj kritičkog razmišljanja.

Kako odviknuti djecu od gledanja u ekrane

Odvikavanje djece od gledanja ekrana može biti izazovno. Evo nekoliko koraka koji vam mogu pomoći u tom procesu:

Postavite primjer

Djeca često oponašaju ponašanje odraslih, pa je važno da i sami ograničite svoje vrijeme provedeno pred ekranom. Pokažite im da i odrasli znaju razumno koristiti tehnologiju.

Zbog dvije greške koje gotovo svi radimo lice nam može biti prepuno bakterija

Postavite jasna pravila

Definirajte pravila o vremenu koje djeca smiju provesti pred ekranom. Na primjer, ograničite vrijeme na sat ili dva dnevno i odredite kada smiju koristiti ekrane (npr. nakon završetka školskih obveza).

Razgovarajte s djecom

Objasnite im zašto je važno ograničiti vrijeme provedeno pred ekranom. Razgovarajte o štetnim učincima prekomjernog gledanja ekrana na zdravlje i razvoj.

Ponudite alternativne aktivnosti

Potaknite djecu da se bave drugim aktivnostima koje nisu vezane uz ekrane. To mogu biti vanjske igre, čitanje knjiga, crtanje, sportovi, kuhanje ili bilo koja druga interesantna aktivnost.

Stvorite ‘ekran-free’ zone

Odredite neka područja u kući gdje nije dopušteno korištenje elektroničkih uređaja, poput blagovaonice ili spavaćih soba.

Zašto je ispiranje nosa sve popularniji trend? Napravite svoju vodicu i primijenite ovaj postupak

Praćenje sadržaja

Kada djeca koriste ekrane, pratite sadržaj koji gledaju. Postavite dobno odgovarajuće filtre i aplikacije za roditeljsku kontrolu kako biste osigurali da su izloženi sadržaju koji je prikladan za njihovu dob.

Nagradite dobro ponašanje

Ohrabrujte djecu pozitivnim pojačanjem kada se pridržavaju pravila o ograničenju vremena provedenog pred ekranom. To može uključivati ​​dodatno vrijeme za igru ili druge nagrade.

Edukacija o medijima

Poučite djecu o kritičkom razmišljanju o medijskom sadržaju. Objasnite im kako prepoznati lažne vijesti, prepoznati štetne informacije i razumjeti utjecaj medija na njihovu percepciju stvarnosti.

Komunicirajte s učiteljima

Ako djeca koriste ekrane za školske svrhe, razgovarajte s učiteljima kako biste zajedno radili na ravnoteži između online i offline aktivnosti.

Budite dosljedni

Ključ uspješnog odvikavanja od gledanja ekrana je dosljednost. Držite se postavljenih pravila i budite strpljivi s djecom.

Autor:Z.S.

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Read More