Pomicanje kazaljki unazad negativno utječe na jednu skupinu ljudi

Autor: N.K

U noći sa subote na nedjelju kazaljke sasta pomiču se za jedan sat unatrag, sa 3 na 2 sata. Time završava ljetno i počinje zimsko računanje vremena.

To sa sobom donosi mnoge konkretne promjene, a među njima je i razdoblje tarifa za obračun električne energije.

Obvezna vožnja automobilom s upaljenim svjetlima i tijekom dana. Na motociklu i mopedu za vrijeme vožnje danju moraju biti upaljena kratka svjetla tijekom cijele godine. Vozači koji postupe suprotno navedenim odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama kazniti će se novčanom kaznom u iznosu od 300 kuna.

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Promjene slijede i za bicikliste koji od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću), a i danju u slučaju smanjene vidljivosti, na biciklu moraju imati upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno na stražnjoj strani.

Povratkom na zimsko računanje vremena razdoblje više tarife za obračun električne energije je od 7 do 21 sat, dok se po nižoj tarifi obračunava od 21 sat do sedam sati ujutro. Vozači, pak, moraju obavezno danju upaliti dnevna/kratka svjetala pri vožnji automobila.

Kako pomicanje sata utječe na zdravlje i kako si možete pomoći

Negativne posljedice

Vraćanje sata unatrag za neke znači sat vremena više sna, a za neke znači stvaranje novih problema. Britansko Društvo za Alzheimerovu bolest kaže da vraćanje sata može ozbiljnije dezorijentirati ljude koji boluju od demencije.

Budući da zimska jutra postaju mračnija, ljudima s demencijom može biti teško prilagoditi svoje obrasce spavanja jer im treba više vremena da se naviknu na novu situaciju. Kako prenosi BBC, neke osobe s demencijom mogu doživjeti i sindrom zalazećeg sunca, što nosi sa sobom promjenu ponašanja u kasnijim poslijepodnevnim satima obilježenu uznemirenošću i zbunjenošću.

Treba li ukinuti pomicanje sata?

Prelasci s ljetnog na zimsko računanje vremena, koje u svijetu koristi više od 100 zemalja i ovisi o njihovom geografskom položaju, u Europskoj uniji već su duže predmet rasprava, no odluka o jedinstvenom računanju vremena nije donesena.

Europski parlament podržao je, naime, u ožujku 2019. godine prijedlog Direktive kojom se od 2021. na razini EU-a ukida polugodišnje pomicanje sata, a zemljama članicama prepušta se odluka o odabiru ljetnog ili zimskog računanja vremena.

Automatski na novo vrijeme

Pomicanje sata unazad na zimsko računanje vremena događa se svakog posljednjeg vikenda u listopadu, noću između subote i nedjelje. S druge strane, ljetno računanje vremena započinje u zadnjem tjednu ožujka kada se kazaljke premještaju unaprijed za jedan sat.

Kako pomicanje sata utječe na zdravlje i kako si možete pomoći

Većina modernih uređaja, poput računala i mobilnih telefona, automatski će prebaciti vrijeme na zimsko računanje, no ukoliko imate analogni prikaz vremena ili stariji uređaj, svakako ne zaboravite ručno pomaknuti kazaljke unatrag za jedan sat, s 3 sata na 2 sata.

Bitno je napomenuti da se zbog pomicanja unatrag, sat između dva i tri sata pojavljuje dvaput – prvi put označen kao 2A, a drugi put kao 2B.

Evo kada prelazimo na zimsko računanje vremena: Ove godine čeka nas velika promjena

No, sve je zapelo na Vijeću EU pa se nastavilo s pomicanjem kazaljki. Ono je u Hrvatskoj regulirano Uredbom koju donosi Vlada te će zimsko računanje vremena trajati do posljednjeg vikenda u ožujku, kada pomicanjem kazaljki za jedan sat unaprijed ponovno počinje ljetno računanje vremena.

Autor:N.K

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Read More