Amazonsko oko za mršavljenje


Share

Guarana (Paullinia cupana) je zimzelena biljka koja se u amazonskim prašumama koristi od davnina, kao deo ishrane i kao eliksir mladosti i dugovečnosti. U Brazilu i Venecueli guarana je sastavni deo ishrane, a naročito je poznata po tome što topi masti i smanjuje apetit, pa na taj način pomaže u mršavljenju. Guarana i svi proizvodi od nje preporučuju se svima onima koji žele da izgube višak kilograma, osobama sa niskim krvnim pritiskom, osobama kojima je potrebna velika koncentracija za učenje, kao i sportistima. Guarana se može koristiti u vidu praha, kapsula, tableta, ekstrakta ili čaja, a kod nas je naročito popularno energetsko piće Guarana koje nam daje veću koncentraciju i drži nas budnim. Međutim, u ova energetska pića se osim biljke guarane dodaju i brojni drugi sastojci koji nisu pogodni za mršavljenje.

U nastavku teksta ćete saznati kako guarana može da pomogne kod mršavljenja i šta zapravo predstavlja amazonsko oko. Na vama ostaje da procenite da li je u pitanju samo još jedna marketinška prevara ili amazonsko oko zaista deluje.

Amazonsko oko za mršavljenje

Šta je amazonsko oko?

Plod biljke guarana veoma podseća na oko, pa se zbog toga često naziva amazonsko oko. Plod je crvene boje, a u unutrašnjosti ima crne semenke oko kojih se nalazi beli deo. Na tržištu postoji preparat za mršavljenje ,,Amazonsko oko” koje topi masne naslage i daje neverovatne rezultate. Ovaj preparat na bazi guarane postaje sve popularniji i kod nas.

Sastav, lekovita svojstva i delovanje

Guarana, odnosno amazonsko oko, je čest sastojak u mnogim preparatima za mršavljenje. Guarana sadrži brojne fitohemikalije, kao što su saponini, katehini i tanini. Osim što pomažu u mršavljenju, ove fitohemikalije sprečavaju i zaustavljaju razvoj mnogih bolesti. Dokazano je da guarana topi masne naslage i da znatno smanjuje apetit, što je od ključnog značaja u procesu mršavljenja. Guarana se vekovima koristila u prašumama Amazonije u cilju smanjenja osećaja gladi. Amazonska plemena nisu imala dovoljno hrane i u guarani su pronašli lek kako da smanje svoju potrebu za hranom. Dokazano je da guarana može da pomogne i u skidanju celulita.

Zatim, amazonsko oko pomaže u čišćenju creva i ima diuretička svojstva, pa može da spreči razne upale i crevne poremećaje. Guarana poboljšava i cirkulaciju, podstiče libido i sprečava pojavu tromboze, leči infekcije mokraćnog sistema, glavobolje i bolne menstruacije. Stručnjaci preporučuju upotrebu plodova guarane za prevenciju krvnih ugrušaka, srčanih oboljenja i karcinoma. Studije su pokazale i da guarana sadrži 2 ili 3 puta više kofeina od kafe, pa se zato smatra najboljim izvorom kofeina na svetu. Naime, guaranin je sastojak guarane koje je identičan kofeinu, ali za razliku od kofeina u kafi, on ne izaziva visok krvni pritisak i ubrzani puls. Guarana je odličan stimulans i pomaže u borbi protiv stresa i nervoze.

Zbog svih ovih svojstava, guarana se smatra izuzetno zdravim sastojkom, a ,,Amazonsko oko”, koje sadrži plod ove biljke, reklamira se kao jedan od najzdravijih i najefikasnijih preparata za mršavljenje. Osim što se može izgubiti veliki broj kilograma za kratko vreme, ono što je velika prednost ovog preparata je to što se izgubljeni kilogrami, navodno, ne vraćaju. Iako guarana kao sastojak znatno doprinosi gubitku kilograma, ono što je važno da imate na umu je da vam guarana u vidu energetskih pića neće pomoći da smršate, jer su ta pića prepuna šećera i veštačkih boja i aroma.

Doziranje

Preporučuje se da u toku dana 2-3 puta uzimate po 1 g preparata ,,Amazonsko oko”, a ukoliko treba da izgubite veći broj kilograma, onda možete uzimati 4-6 puta dnevno po 1 g preparata. To su informacije koje pišu u uputstvu i kojih se treba pridržavati. Ukoliko prekoračite dnevnu dozu koja je preporučena, to može dovesti do ozbiljnih posledica.

Neželjeni efekti i iskustva

Od kada se preparat ,,Amazonsko oko” pojavio na tržištu postoje oni koji tvrde da su dosta smršali koristeći ga, dok drugi tvrde da je u pitanju prevara i da je to samo jedan u nizu proizvoda za mršavljenje koji ne daje nikakve rezultate. Postoji i nekolicina onih koji čak iznose tvrdnje da je u pitanju preparat koji može imati smrtonosno dejstvo.

Neželjeni efekti mogu biti uzrokovani visokim sadržajem kofeina, pa se amazonsko oko i drugi proizvodi od guarane ne preporučuju osobama koje su osetljive na kofein.

Takođe, amazonsko oko ne bi trebalo da koriste osobe koje imaju problema sa bubrezima i sa štitnom žlezdom, osobe sa visokim krvnim pritiskom, trudnice, dojilje ni deca. Često može doći do problema sa disanjem, do glavobolje, nesanice, aritmije srca, do dijareje ili zatvora. To su neke od mogućih nuspojava, ali mnogo veći problemi nastaju ukoliko se mršavljenje nastavi i nakon što ste izgubili suvišne kilograme. Naime, poznato je da na početku uzimanja preparata ,,Amazonsko oko” dolazi do naglog topljenja kilograma, a studije pokazuju da su neki korisnici gubili i do 10 kg za samo 7 dana.

Međutim, pored toga što su izgubili kilograme, oni su kasnije izgubili kontrolu nad hranom i uprkos konzumiranju visokokalorijskih namirnica, mršavljenje se sve više nastavljalo. Ipak, istraživanja su pokazala da ovaj preparat ne sadrži nikakve toksične supstance i da nije opasan po zdravlje. Međutim, samo ukoliko prekoračite preporučenu dnevnu dozu, onda dolazi do naglog i prekomernog smanjivanja težine. Vodite računa i nemojte uzimati više preparata nego što je preporučeno. Imajte na umu da preterano brz gubitak kilograma nije zdrav.

Bez obzira da li nakon svih ovih informacija smatrate da je u pitanju marketinški trik ili zaista delotvoran preparat, budite oprezni ukoliko se odlučite i vi da ga probate. Ono što je od ključnog značaja jeste da ne prekoračite preporučenu dnevnu dozu. U svakom slučaju, pre upotrebe bilo kakvog preparata za mršavljenje, najbolje bi bilo da se konsultujete sa svojim lekarom. Preparat ,,Amazonsko oko” možete naručiti preko interneta i njegova cena se kreće negde od 2000 do 2500 dinara.

Takođe, važno je da uvek imate na umu da nijedan preparat ne može pomoći u mršavljenju ukoliko vi sami ne korigujete ishranu i ukoliko ne uključite fizičku aktivnost u svoj program mršavljenja. ,,Amazonsko oko”, poput ostalih preparata za mršavljenje, može samo da vam pomogne da izgubite suvišne kilograme i da vam služi kao dodatna motivacija, ali od ključnog značaja je da promenite navike u ishrani i uopšte stil života.