BOROVNICA: Usporava starenje i pomaže u borbi protiv kancera

Istraživanja su pokazala da borovnica usporava proces starenja, prekida početnu fazu razvoja raka i pomaže u kontroli dijabetesa.

Borovnice rastu kao žbun, cvetaju od maja do juna, a ukusni plodovi u vidu bobica sazrevaju od jula do septembra. Lekoviti su i plodovi i listovi. Listovi se beru pred sazrevanje plodova i suše se na suvom mestu i promaji. Zreli plodovi se beru u leto i suše na suncu. Plod je tamnoplavo-crna okrugla, sočna bobica prijatnog kiselkasto-slatkog ukusa, pomalo i gorkog. Kao lek se koriste sveže i sušene bobice, sok od zrelih bobica, sirup i vino.

borovnica 2
Listovi

Listovi borovnice pomažu u suzbijanju mučnine i stomačne kiseline, povraćanja, proliva, grčeva u stomaku i kašlja. Mnogo je važna u narodnoj medicini kao lek proti šećerne bolesti, a toliko je delotvorna da je zovu i biljni insulin. Važno je da se zna da su listovi delotvorni samo ako se uberu pred sazrevanje bobica i da kasnije nemaju lekovito svojstvo.

Čaj od listova borovnice ne sme da se pije bez nadzora. Listovi se suše u tankim slojevima u hladu ili u rerni na 40 stepeni. Preliveni vrelom vodom, ublažiće upalu bešike i mokraćnih kanala.

Bobice

Bobice se jedu sveže, sušene ili natopljene u rakiji. Suše se na 45 stepeni. Iz njih se cedi sok ili se kuva marmelada. Za ispiranje grla koristi se neobradjen sok od borovnice, dok marmelada od ovog šumskog voća rashladjuje bolne upale usta i grla. Sušene bobice se koriste i za lečenje hemoroida, s obzirom na to da zaustavlja krvarenje, a deluje i na poboljšanje lošeg varenja i na slab apetit…
Sok od zrele borovnice pomaže u poboljšanju vida.
Zrele bobice su dijetetsko sredstvo koje se koristi i za jačanje krvne slike.

Brojna ispitivanja ovog bobičastog voća daju izvanredne rezultate. Kao prvo, od 40 raznih vrsta plodova voća i povrća, borovnica je proglašena za najbogatiji izvor antioksidanata. Pored toga, istraživanja su pokazala da borovnica usporava proces starenja, blokira početnu fazu za razvoj karcinoma, poboljšava vid, kao i cirkulaciju, pomaže u kontroli dijabetesa itd.
Borovnica protiv dijabetesa

U litar vode se kuva 60 grama sušenih listova borovnice. Potom se procedi i pije tri puta na dan.

Tinktura od borovnice protiv dizenterije

Odlična tinktura za lečenje dizenterije se dobija tako što 250 grama suvih bobica borovnice stavite u litarsku bocu i prelijete sa prepečenom rakijom. Bobice treba da stoje bar 6 meseci, a onda se rakija procedi i filtrira. Tinktura se uzima tri puta dnevno sa šoljom mlake prokuvane vode ili istom količinom domaćeg crnog vina.

Sirup od borovnica

Za pripremu sirupa potrebno je borovnice probrati, oprati, odstraniti im peteljke, staviti ih u cediljku, a zatim ih izgnječiti i ostaviti preko noći na hladnom mestu da odstoje. Sutradan, izgnječene borovnice propasirati i procediti kroz čisto tanko platno ili višestruko savijenu gazu.
Dobijeni sok sipati u čistu šerpu, zagrejati do ključanja i zatim dodati šećer. Na svaki litar soka ide jedan kilogram šećera. Mešavinu soka i šećera vratiti da ponovo provri, a u toku kuvanja skidati penu koja se stvara na površini. Skuvani sirup sipati u pripremljene flaše još dok je vruć, a zatim ih zatvoriti dvostrukim celofanom.

sok od borovnice