Deset puta jače i efikasnije od hlora: Nakon što primjenite ovaj trik vaše kupatilo će sijati!

Ovo sredstvo koje možete veoma efikasno u borbi protiv tvrdokornih mrlja,jako je efikasno i nije skupo.

Potrebno je:

  • 1 šolja bijelog sirćeta
  • 1 krpica
  • 1 šolja tečnog sapuna
  • 1 prazna sprej boca

Potrebno je da zagrijete sirće 3 minute te naspete ga u sprej bocu, zatim dodajte tečni sapun i dobro miješajte. Ovu mješavinu stavite na područje i ostavite na 1 minut, te obrišite krpom.

Riješite se neugodnog mirisa iz kupatila

Koliko puta se desi da neprijatan miris iz kupatila dolazi do vas, iako je sve opčišćeno i uredno. Jedan jedini trik će pomoći da se riješite tih neprijatnih mirisa.

Sve što vam je potrebno jeste eterično ulje.

Sve što treba da uradite je da par kapi eteričnog ulja nakapate na unutrašnju stranu rolne toalet papira, nemojte po samom papiru.

Prilikom izbora ovog ulja imajte na umu da najbolje eliminisšu neprijatne mirise ulja sa notom cimeta, citrusa, mente.. Dovoljno je svega nekoliko kapi..

Sa svakim okretanjem rolne aktiviraćete mirise eteričnih ulja koja ste prethodno nakapali, pa će prijatni mirisi trajati koliko i sama rolna.

Čiste fuge uz pomoć svijeće!

Vaše kupatilo je jedan od najtežih izazova, kada je riječ o vašem čišćenju.

Kupatila su zbog svoje vlažnosti pogodna za stvaranje klice i bakterije,zbog toga morate da držite vašu kupaonicu čistom.

Image result for kupatila čiščenje SVIJEĆOM

Evo jednoj genijalnog trika koji će vam pomoći!

Potrebna vam je samo svijeća!

Svjeću utrljati između pločica i nakon nekoliko sekundi vidjete ćete kako mrlje nestaju!

Svjeće će obnoviti sjaj, i pločice će biti nove do daljnjeg!

Kupatilo je mjesto u kući gdje odlazite kada želite osjećaj čistoće? Ali, nemojte biti sigurni da je kupatilo potpuno čisto. Evo nekoliko grešaka koje pravimo u kupatilu.

1) Četkice za zube blizu šolje

Ako se četkica za zube nalazi bliže od 1.8 metara od šolje, postoji opasnost da aerosolne čestice iz toaleta lete svuda. Ako čestice odlete do četkice za zube, možete  zamisliti šta sve može da se desi. Zato, zatvorite poklopac daske kada puštate vodu. Ali nemojte da je prekrivate nečim.

2) Ne mjenjate peškir često

Loša vijest za one koji ne vole da peru veš: bakterije obožavaju živjeti u  peškirima. Kada ih ponovo koristite, bakterije se prenose. Ako imate bilo kakvu ranu, možete se inficirati. Ako dijelite peškir, mijenjajte ga svaki dan.

3)  Dugo koristite spužvu

Nemojte se vezivati za mrežicu za kupanje, jer morate da je bacate svake tri do četiri nedelje. Studija pokazuje da neke bakterije mogu  da se razvijaju za 24 časa.

Related image

4)  Ne perete ruke dovoljno

Pranje ruku je najefektivnija stvar. Studija je pokazala da 95 posto ljudi pere ruke manje od 15 sekundi. Preporučuje se da 20 sekundi trljate ruke. Možda djeluje previše, ali  je bolje nego da provedete tri dana u krevetu.

5) Zavjese u kadi ne adekvatne veličine

Na mjestu gde zavesa dodiruje kadu se stvara buđ i kamenac. Najjednostavniji način da izbjegnete je da skratite zavjesu par centimetara na dnu i sa strane.

6) Hodate bosi

Mislite da je daska od šolje najodvratnije mjesto? Pogrešno. U studiji otkriveno je da na podu kupatila ima najviše bakterija. Zato čistite pod kupatila.

7)  Koritite istu spužvu za sve površine

Da li sa istim sunđerom brišete kadu, lavabo i toalet? Spriječite širenje bakterija tako što ćete odvojiti više od jednog za različite površine.

8) Koristite jaka sredstva za čišćenje

Svakako, kada čistite kupatilo, želite da ubijete bakterije koje uzrokuju infekcije. Ali, bićete iznenađeni kad saznate koliko proizvoda mogu da utiču negativno na zdravlje. Ako želite da čistite  prirodno, isijecite grejpfrut ili limun i sa soli  trljajte površine.

9) Previše perete kosu

93 procenata odraslih svakodnevno pere kosu, što je previše. Naš skalp sam proizvodi prirodna ulja koji su  regenerator za kosu. Međutim, ako imate kosu koja se brzo masti, onda perite često kosu.

10)Nepravilno koristite šolju

Related image

Nekoliko studija je pokazalo da je bolje čučati nego sjediti na šolji. Naime, dok čučimo dsmanjujemo bol u abdomenu. Također, oni koji čuče brže isprazne bešiku.

11) Brisanje

Preporučuje se da se prije brisanja , obrišete vlažnom maramicom koja se može baciti u wc šolju.

 

 

Jedan od najbržih načina je da uzmete nešto što smanjuje upalu, i nadraženost pa grlo manje boli. U slučaju da nemate, kupit ćete bez recepta.

Čim osjetite peckanje, uzmite mlake vode s soli pa grgljajte. To možete učiniti nekoliko puta na dan. Prpeoručuje se slaganje otopine od čaše vode i pola kašičice soli. Nakon grgljanja ispljunite.

Razne pastile  odmah će olakšati bol. U apoteki ćete odabrati razne vrste. Takođe mogu pomoći i sprejevi.

Ako ste počeli i kašljucati kupite sirup jer ćete spriječiti razbolijevanje te izdržati radni dan.

Bitno je da pijete čaj ili vodu. Tekućina će ispirati bolno grlo. Dobro će doći i domaća čorbica.

Birajte biljne čajeve koji će ojačati imunitet, ali pripazite da ne bude vrelo.

Topla čorba će pomoći pa je jedite. Ako se pitate zašto , odgovor je – natrijum u čorbi djeluje protuupalno. Osim toga, grlo može biti gore kada gutate hranu.

Iako ovo nije brz način, jako je važan. Tako ćete lakše izboriti bitku s infekcijom. Većina upala izazvana je virusom.

Ako je jaka grlobolja, otiđite ljekaru jer je moguće da imate bakteriju. No nemojte poduzimati prije nego što napravite bris grla.

Hrana je bitna stavka, pa izbjegavajte nezdravo. Možete piti i limunadu s malo meda.

grlo-grlobolja