Dijatomejska zemlja u domaćinstvu kao i za negu kože, kose i noktiju

Dijatomejska zemlja

Da li priroda zaista nudi čoveku sve što mu je potrebno? Više zvuči kao retoričko pitanje, koje ne traži odgovor. Ali zar nije čovekova težnja da nađe što više odgovora, na pitanja koja mu se nameću? Treba biti dovoljno mudar, pa odvojiti istinu od zablude. Do mudrosti put je itekako dug, na svakom koraku nas čeka mnoštvo pitanja. Kako put odmiče pitanja su sve teža i teža. I kako najveći mistici sveta govore, svest se budi. Da li smo svesni i koliko? Verovatno zvuči previše filozofski i pomalo dramski, ali informacija da na našoj planeti postoji dijatomejska zemlja, ne može da nas ostavi ravnodušnim. Podelićemo neka naša saznanja sa vama.

Da li ste znali da su piramide u Gizi napravljene od oblika krečnjaka pod nazivom dijatomejska zemlja i kao što znate spadaju u jedne od sedam svetskih čuda. A, ljudima se preporučuje unošenje dijatomejske zemlje u organizam jer poseduje naveći sadržaj silicijuma u odnosu na sve supstance koje se mogu uneti u organizam! Zamislite! Egipatske piramide su napravljene 2650-te godine pre nove ere. Prošlo je više od  4500 godina od tada. Čovečanstvo je ušlo odavno u 21. vek nove ere, a nauka tek sada obelodanjuje moć dijatomejske zemlje.

Definicija dijatomejske glasi: “ Dijatomejska zemlja je zemljasta, vrlo porozna sitnozrna stena izgrađena pretežno od skeleta dijatomeja sastavljenih od silicijumske materije. Odlikuje se izvanredno malom zapreminskom težinom (0,15 – 0,9) visokim apsorpcionim svojstvima, malom provodljivošću toplote i elektriciteta, kao i otpornošću prema hemikalijama. Naslage dijatomejske zemlje stvaraju se u morima i jezerima, taloženjem ostataka silikatnih algi (dijatomeja).“

Dođe nam da viknemo EUREKA!

Da bi smo shvatili značenje silicijuma za ljudski organizam, moramo pozvati u pomoć hemiju. Kristali nastaju duboko u Zemljinoj kori, najčešće tamo gde ima vulkanskih aktivnosti i zemljotresa. Kada se jedan atom silicujuma pod visokim pritiskom i temperaturom spoji sa dva atoma kiseonika u istom prostoru formiraju se molekuli silicijum-dioksida. Iz ove supstance nastaje kristal kvarca. Kvarc  je jedan od najzastupljenijih minerala. Naučnici trvrde da je oko 12%  Zemljine kore sačinjeno od kvarca. Ljudsko telo, se takođe sastoji iz istih komponenti kao i Zemlja. Od kiseonika, vode i silicijuma.

Molekuli silicijuma daju jačinu i stabilnost tkivima, noktima, kostima, krvnim sudovima, zglobovima, ligamentima. On se takođe nalazi i u vlaknima biljaka i veoma je važan za njihovu građu.

Silika, forma silicijuma, pomaže telu da se detoksifikuje od opasnih i teških metala, kao što je aluminijum. Toksičnost aluminijuma se često povezuje sa Alchajmerovom bolešću.

Diajtomejska zemlja  koja se koristi u prehrambenoj upotrbi u sebi ima oko 85% amorfnog silicijuma. Studije otkrivaju da preko voća i povrća možemo da unesemo samo trećinu današnjih potreba ljudskog oraganizma za silicijumom.

Dijatomejska zemlja uklanja teške metale, parazite, bakterije, viruse, gljivice i neiskorišćeni holesterol. Ona poseduje strukturu poput saća, koja skuplja strane entitete u organizmu. Nijedna druga glina na planeti nema ovako pozitivne osobine po organizam.

UPOZORENJE!  Postoji hemijski modifikovana dijatomejska zemlja koja se koristi za čišćenje bazena i ostalih aktivnosti vezanih za kuću i oko kuće i koja nije za ljudsku upotrebu. Ukoliko želite da konzumirate dijatomejski zemlju dobro proverite da je napravljena i namenjena konkretno za ljudsku upotrebu! Proizvođači razlikuju ove dve vrste namene dijatomejske zemlje! Budite precizni i obazrivi kada je potražite za vas.

Pored napitka koji se koristi za sve pobrojane svrhe u našem organizmu, možete je iskoritstiti na još mnogo drugih načina.

Napravite pastu za zube

Pomešajte jednaku količinu kokosovog ulja i dijatomejske zemlje i dobićete potpuno prirodnu pastu za zube, bez ijednog štetnog sastojka koji se mogu pronaći u industrijskim pastama. Ako toj smesi dodate nekoliko kapi esencijalnog ulja od nane dobićete još lepši ukus i miris vašeg kaladonta.

Sredsvo za negu kože, kose i noktiju.

Diajtomejska zemlja je po svojim svojstvima veoma abrazivna. Njome možete efikasno očistiti kožu i zube.

Napravite prirodni dezodorans

Sve više se priča o štetnosti dezodoransa koje stavljamo direktno na kožu. Uz pomoć dijatomejske zemlje možete napraviti potpuno prirodan dezodorans bez ijedne štetne materije. U zavisnosti od količine koju želite da dobijete  koristite ovu srazmeru; tri mere kukuruznog brašna, dve mere kokosovog ulja i jednu meru dijatomejske zemlje. Sve tri supstance dobro pomešajte. Ako želite neki drugačiji miris dodajte nekoliko kapi esencijalnog ulja koje volite.

Maska za lice i vrat

Kada dijatomejskoj zemlji dodate malu količinu vode, dobićete gustu masu kojom možete koristiti kao piling za vaše lice i vrat.

Dijatomejska zemlja u domaćinstvu

Neka vam posluži za čuvanje hrane

Dijatomejska zemlja vam može pomoći i kao sredstvo za čuvanje hrane. Ako je dodate zrnastim namirnicama, kao što su pasulj, grašak, soja…sprečićete njihovo sušenje, a sačuvaćete im svežinu duže vreme.

Očuvanje zemljišta

Beli prah dijatomejske zemlje je odličan za zemljišta, jer mu pomaže u održavanju hranljivih materija i vlage, kao i poboljšanje oskigenizacije. Pospite malo ovog praha na zemlju gde su posejane biljne kulture i biće vam od velike koristi.

Napravite prirodan insekticid

Ako imate problem sa štetočinama koje napadaju vaše biljke, onda je dijatomejska zemlja pravo i prirodno rešenje. Pospite ovu zemlju po dvorištu i oko kuće i ubiće sve insekte koje se vrzmaju okolo, bez ikakvih štetnih posledica za vaše domaćinstvo, ukućane i kućne ljubimce. Slobodno dijatomejsku zemlju pospite po biljkama koje uzgajate i sve štetočine koje je napadaju će se držati daleko od vaših plemenitih kultura.

Ubijte buve i krpelje

Ako je vaš kućni ljubimac pokupio buve ili krpelje, utrljate dijatomejsku zemlju četkom u njegovo krzno i oslobodite ih se. Ali gledajte da dijatomejska zemlja ne dođe u kontakt sa očima vašnih kućnih ljubimaca. Ova zemlja može im iziritirati čulo vida i izazvati bol.

Filter za vodu

Dijatomejska zemlja može da pročisti i najfinije zagađivače, što je čini odličnim filterom za vodu.

Otklanja fleke

Svoju efikasnost i moć, dijatomejska zemlja je pokazala i kada je u pitanju čišćenje fleka sa zagorelih posuda za kuvanje, tiganja i šerpi, pa čak ćete veoma lako očistiti i toalatenu šolju sa njom.

Osveživač

Dijatomejsku zemlju možete koristiti i kada želite da neutrališete neprijatne mirise iz vašeg doma, poput onih koji dolaze iz kante za otpatke ili prenoćišta za kućne ljubimce.

Odlična je za uzgajivanje živine

Dijatomejska zemlja je odličan saoborac uzgajivačima živine. Mogu je posuti po kokošinjcu i smanjiti mogućnost infekcija kojima je živina podložna, a pospešiti kvalitet jaja. Ovako posuta zemlja će pod kontrolom držati  nalete muva i neprijatne mirise.

Zaključak

Pre dijatomejske zemlje smo imali prilike da se upoznamo sa moćnim suplementom zeolitom. Jedan od retkih poroizvoda prirode koji nastaje mešavinom vulkanske lave  s alkalnim podzemnim vodama.  Radi podsećanja, napisaćemo da zeolit sadrži mikroelemente kao što su natrijum, kalcijum i magnezijum. O lekovitom svojstvu zeolita kao alternativnoj metodi lečenja je poznato od sedamdesetih godina prošlog veka. Nauka je za nekih pet decenija uspela da putem istraživanja aminuje njegove najjače osobine koje se odnose na detosikaciju, antioksidaciju i žaštitu imuniteta.

Pojam dijatomejske zemlje, osim geolozima, u Srbiji još nije dovoljno poznat. Pitanje je koliko ćemo čekati da nauka uvaži i ovaj magičan dar prirode kako bi bio dostupniji za ljudsku upotrebu. U svakom slučaju, vredan je svake pomenute reči!