Emfizem pluća, uzrok nastanka, simptomi i prirodno lečenje

Emfizem prirodno lecenje

Emfizem znači sporo gušenje. Sićušne vazdušne duplje u plućima (alveole) bivaju oštećene i gube sposobnost dopremanja kiseonika u krv i otpremanja ugljen – dioksida iz krvi. Posledica je slaba funkcija pluća.

Glavni simptom emfizema je otežano disanje koje se sve više pogoršava sa napredovanjem oboljenja. Usled konstantne borbe za vazduh, grudi dobijaju oblik bureta. U uznapredovanim fazama emfizema , pacijentu može da bude potrebno davanje kiseonika, a on sam ne može da podnese  ni najmanju fizičku aktivnost. Ovo stanje se teško leči , a ishod je često fatalan.

Uzrok nastanka Emfizema

Emfizem je posledica hronične iritacije disajnih organa. Pušenje je izazivač skoro u svakom slučaju, s tim što dugotrajno izlaganje prašini, zagađivačima vazduha i hemijskim isparenjima može takođe da ima određenog uticaja.

Pušenje, je takođe uzročnik u ogromnoj većini slučajeva jednog veoma srodnog stanja koje se zove hronični bronhitis. Kod hroničnog bronhitisa, sićušne dlačice ( cilije ) koje oblažu disajni trakt gube sposobnost da izbacuju sluz. Neizbačena sluz postaje gusta i lepljiva i nagomilava se , i na taj način postaje iritirajući faktor po disajne organe i pogoršava emfizem. Kombinacija emfizema i hronično bronhitisa poznata su pod imenom hronično opstruktivno  oboljenje pluć ( HOOP ).

Očigledno da je najbolji način borbe protiv emfizema, hroničnog bronhitisa i HOOP-a prestanak pušenja. Kada se dijagnostikuje , emfizem ne  može sasvim da se izleči. Ipak, preostali nivo funkcije pluća može da se očuva i izbegavanjem sredsatava koje iritiraju disajne organe i uzimanjem kiseonika. Pored toga, od posebno su od koristi lekovite biljke koje mogu da utiču  na samnjenje sloja sluzi  i njeno izbacivanje iz pluća.

Lekovite biljke koje pomažu kod Emfizema

Divizma ( Verbascum thapsus

Farmakolog dr Danijel Movrej divi se baršunastoj divizmi  zbog njene sposobnosti da leci disajna stanja., uključujući i emfizem. Divizma je puna mleka koje ima umirujuće dejstvo.  Možete da napravite čaj od 1 do 2 kašičice osušenog i isitnjenog lišća ili cvetova divizme na jednu šolju kipuće vode.  Pažljivo ga procedite pre upotrebe. Doktor Movrej takođe preporučuje kombinaciju divizme, papričice i sladića…o kojima ćemo u nastavku teksta detaljnije ovoriti.

Papričica ( Capsicum , različite vrste )

Britanski lekar dr Ervin Ziment tera svoje pacijente koji boluju od emfizema da jedu po jedan ljut  obrok svakog dana ili da popiju čašu vode sa 10 do 20 kapi sosa od papričice. Za ovo postoje dva razloga. Kao prvo, papričica je bogati izvor antioksidanasa koji obezbeđuju zaštitu plućnog tkiva od oštećenja na ćelijskom nivou. Zatim, ona utiče na smanjenje sluzi  i njeno izbacivanje iz disajnog trakta. Daleko od toga da je papričica jedina začinska biljka koja ima ekspektoransno svojstvo. Stari narodi koristili su sve ljute začine za smanjenje sloja sluzi i njeno izbacivanje iz pluća, posebno beli luk, crni luk, đumbir, crnu slačicu i ren. Možete koristiti bilo koju od ponuđenih biljaka ili sve njih zajedno.

Kardamom ( Elettaria cardamomum )

Ova lekovita biljka je veoma bogata cineolom, snažnim ekspektoransnim jedinjenjem.  Možete da dodati jednu ili dve kašicice u prahu kardamoma u voćni sok ili čaj.

Ostale biljke koje sadrže velike količine cineola (navedene redosledom prema snazi ) jesu : kudrava, nana, ruzmarin, đumbir, lavanda, oraščić, pitoma nana, vratič, hajdučka trava, cimet, bosiljak, kurkuma, limuvov list, isop, kozlac i morač.  Eukalipstus bi, u stvari, trebao  da bude na vrhu ove liste, ali o njemu ćemo posebno.

Eukaliptus ( Eucalyptus globulus ).

Ulje eukaliptusa je veoma bogato cineolom. Ova lekovita biljka, snažni ekspektorans, sastojak je nekolicine tableta za boleove u grlu i komercijalnh  sredstava za utrljavanje u grudi.

Istraživanja ukazuju da su koristi od sredstava za utrljavanje na bazi eukaliptusa čista iluzija. Kada se inhalira, eukaliptus stimuliše receptore za hladnoću u nosu, dovodeći do osećanja boljeg protoka vazduha, ali ne pokazuje nikakvo zančajnije dekongestivno dejstvo.

Međutim, druga istraživanja, pokazuju da kada se proguta, cineol ima ekspektoransno i dekongestivno desjtvo. Tako da klonite se utrljavajućih sredstava na grudi od eukaliptusa, mnogo bolji učinak ćete dobiti ako napravite čaj od eukaliptusa. 1- 2 kašičice osušenih ili isitnjenih listova eukaliptusa prelijte šoljom ključale vodom. Pijte tri šolje dnevno.

Sladić ( Glycyrrhiza glabra )

Sladić sadrži devet ekspektoransnih i deset antioksidansnih jedinjenja. Ako imate emfizem, dodajte povremeno kašičicu slatkog korena sladića u prahu u biljni čaj. Iako su sladić i ekstrati od sladića bezbedni za normanu upotrebu u umerenim količinama, što podrazumeva do 3 šolje čaja dnevno, dugotrajna upotreba ili unošenje većih količin mogu da izazovu glavobolju, letargiju, zadržavanje natrijuma i vode u organizmu, prekomeran gubitak kalijuma i visok krvni pritisak.

Pitoma nana ( Mantha piperita )

Pitoma nana sadrži devet ekspektoransnih jedinjenja. Pored toga , njeg glavni aktivi sastojak mentol, navodno, ima svojstvo smanjivanja sloja sluzi. Pitomu nanu možete da koristite u vidu  čaja, tinkture, kapsula, ali nemojte gutati ulje, koje je namenjeno samo za spoljašnju upotrebu.

Senega ( Polygala senega )

Nemački stručnjaci preporučuju jednu do dve kafene kašičice tinkture od senege u ekspektoransne svrhe. Ova lekovita biljka je korisna za lečenje emfizema i bronhitisa, kako tvrdi dr Norman Biset.

Bosiljak ( Ocimum basilicum )

Iako bosiljak nije opštepoznat kao ekspektorans, on ipak sadrži jedinjenja koja su delotvorna u tom pogledu. Ako volite pesto sos, divan aromatičan sos za špagete, eto načina da na posebno prijatan način  unesete lekovita svojsta obe biljke, koje sadrži ovaj sos, bosiljka i belog luka.

Oman ( Inula helenium )

Budući da ugledni britanski travar  David Hoffmann navodi njegovo svojstvo čišćenja i zaštite pluća, ako imate emfizem, korititi oman. Probajte sa jednom do dve kašičice osušene i isitnjenje biljke na jednu šolju kipuće vode. Pijte po dve šolje dnevno. Oman je gorak, tako da možete da dodate limun, sladić, med sve zavisi kakav ukus zelite da dobijete ili da napravite čaj od mešanog lekovitog bilja sa bilo kojom druom biljkom navedenom u ovom tekstu.

Vranilova trava ( Origanum vulgare )

Vranilova trava sadrži šest jedinjenja koja imaju ekspektoransna svojstva. Kao i bosiljak, nije opštepoznata kao ekspektorans, ali je izvanredna kulinarska biljka.

Čaj ( Camellia sinensis )

Govoreći o ekspektoransnim čajevima, običan stari dobr i zeleni ili crni čaj sadrže šest ekspektoransnih jedinjenja  i jedno, teofilin , koje olakšava pokretanje sluzi iz nižih delova pluća. On takođe sadrži određenu količinu kofeina, za koji je u istraživanjima utvrađeno da ima određena antidepresivna svojstava. Ovo svojstvo i njegovo stimulativno svojstvo čine da se ljudi koji pate od os emfizema osećaju bolje.