Endometritis, oboljenje materice, kako nastaje i kako se leči prirodno?

Endometritis prirodno lecenje

Endometritis je oboljene materice. Kod žena koje imaju endometritis, tkivo veoma slično tkivu kojim je obložena materica (endometrijum) raste van materice na različitim mestima u karličnoj šupljini. Ovo tkivo otiče i krvari u skladu sa mesečnim menstrualnim ciklusom kod žena. Endometritis može da izazove bol, mučninu, obilno menstrualno krvarenje, bol tokom seksualnog odnosa, u nekim slučajevima i neplodnost.

Prema procenama rasprostranjenosti ovog oboljenja, statistika je pokazala da od endometritisa oboli 2-5% ženske populacije. Postoji najveća verovatnoća da će se ono pojaviti između 25-40-te  godina života žene.

Šta izaziva endometritis?

Postoje mnogobrojne teorije o mogućim uzrocima endometritisa. Prema nekim izvorima postoje dokazi da oni stoje u vezi sa oštećenjem imunološkog sistema izazvanim zagađivačima iz čovekove okoline sličnim estrogenu, kao što su na primer, neki pesticidi. Takođe, postoji sumnja  da endometritis izazivaju neki lekovi i toksini koji inhibišu imuni sistem. Dovodi se u pitanje i korišćenje tampona, kao i intrauterine dijafragme (kontraceptivne kapice).

Lečenje endometritisa

Kada je klasična medicina u pitanju, na žalost, ne može da se pohvali nekim velikim uspehom lečenja  endometritisa. Lekari obično prepisuju sintetički estrogen, najčešće u obliku kontraceptivnih pilula. Prirodna medicina radije koristi lekovite biljke i hranu s prirodnim biljnim hormonima (fitoestrogeni) koji su srodni estrogenima. Fitoestrogeni zapravo blokiraju receptorske tačke za estrogen u organizmu žene  i na taj način umanjuju dejstvo njenih sopstvenih hormona.

U daljem tekstu dobićete informacije koje biljke u sebi najviše poseduju biljne hormone, kako bi ste ih na prirodan načim putem ishrane unosili u vaš organizam, kao i namirnice koje bi trebali izbegavati ukoliko se suočavata sa ovakvim problemom.

Ishrana, šta treba izbegavati

Ukoliko patite od endometritisa, preporučuje se izbegavanje alkohola, kofeina, proizvoda od punomasnog mleka, jaja, pržena hrana, crveno meso, so i šećer.

Namirnice koje treba unosti

-Soja i ostale mahunarke

Soja (Glycine max) i ostale mahunarke su odlične za lečenje endometritisa i ostalih bolesti vezanih za estrogen, posebno raka dojke. U soji se nalaze dva biljna jedinjenja slična estrogenu, genistin i daidžin. Oba ova fitoestrogena sprečavaju vaš organizam da apsorbuje štetne oblike estrogena koji cirkulišu u vašoj krvi. Oni zauzimaju mesto estrogena, vezujući se za receptorske pukntove estrogena u vašim ćelijama i sprečavajući štetne estrogene da se vežu za te iste receptore.

Oni takođe u značajnoj meri, štite organizam od zagađivača koji na hemijski način oponašaju estrogen. Soja je zaista bogata genistinom i daidžinom, ali mnogo drugih mahunarki takođe sadrže prilično velike količine genistina, koji je izgleda aktivniji od ova dva fitoestrogena.

Od ostalih mahunarki prepopučuje se i pinto pasulj  koji ima isto toliko genistina i daidžina kao i soja  Takođe treba da imate u vidu da neke mahunarke koje nemaju toliko daidžina kao soja sadrže utoliko više genistina. Ovo se odnosi  na žuti sušeni grašak, crni pasulj i crveno sočivo. Takođe su prilično bogati ganistinom i crni grašak, pasulj i bob. Analize ljubičastog graška pokazale su da ima pedeset puta više genistina od soje.

Ukoliko imate endometritis, savetujemo vam da jedete što više mahunarki i to što češće.

Takođe koristite velike količine izdanaka mahunarki u salati i obavezno jedite supe od pasulja i pečeni pasulj.

Žašto izdanci mahunarki?

Izdanci mahunarki, tačnije u vreme klijanja mahunarki, sadržaj genistina u njima kao i ukupan  sadržaj fitoestrogena raste. A ukoliko izdanci imaju gljivice (kao što je slučaj sa mnogim izdancima koji se gaje kod kuće), sadržaj genistina raste i do 100 puta. Dakle, ako ste u mogućnosti gajite mahunarke, upotrebljavate njihove izdanke i rezultati neće izostati.

-Lan (Linum usitatissimum)

Seme lana sadrži velike količine jedinjenja pod imenom lignani koji omogućavaju kontrolu raka endometrijuma. Endometritis nije isto što i rak endometrijuma, ali buduće da se kod oba ova stanja javlja nekontrolisan rast endometrijumskog tkiva, odličan je i za sprečavanje ili lečenje endometritisa. Seme lana je veoma korisno za svakog ko nije vegeterijanac.

Konzumiranje mesa i mesnih proizvoda značajno smanjuje količine lignana. Upotrebom semena lana svakako vam može obezbediti dovoljan unos ovog jedinjenja. Možete koristiti hleb koji sadrži seme lana, ili ga sami pripremiti. Odlična opcija bi bila da napravite testo za kukuruni hleb i u njega dodate seme lana. Ukoliko niste ljubitelj kukuruznog hleba, dodajte ga u hleb koji ste navikli da jedete. Naravno da seme lana možete dodavati i u ostale namirnice koje vam se toplo preporučuju kao ishrana u borbi protiv endometritisa.

-Kikiriki (Arachis hypogaea)

Evo jedne namirnice koju, skori svi, vole da grickaju.  Sastav kikirikija sadrži mnoštvo zdravih supstanci koje mogu slobodno da se uhvate, ruku pod ruku, sa sojom i ostalim mahunarkama. Imunolozi tvrde da jedenjem kikirikija osnažujemo i svoj imuni sistem. Postoji dodatna premija ako izaberete španski kikiriki. Tanka crvena membrana kojom je omotan španski kikiriki je prvobitni izvor oligomernih procijanida, supstanci koja takođe mogu da budu korisne za kontrolu hormona.

-Lucerka (Medicago sativa)

Izdanci lucerke sadrže fitoestrogene, stoga ih obilno koristite u salati. Čak iako ne dovode do popuštanja simptoma endometritisa, uzimanje većih količina ovog povrća umanjuje rizik od dobijanja raka.

* Upozorenje *

Ukoliko imate lupus (autoimuna bolest u kojoj je imuni sistem hiperaktivan i napada zdravo tkivo) ili porodičnu istoriju lupusa, izbegavajete izdanke lucerke. Postoje dokazi da oni kod osteljivih osoba mogu izazvati lupus.

Ulje noćne frajle (Oenothera biennis)

Ulje noćne frajle ima višestruke blagodeti kada su generalno u pitanju ženski problemi. Pored toga što je odlično u sprečavaju pred-menstrualnog sindroma, ulje noćne frajle, će vam pomoći i kod endometritisa. Ulje noćne frajle sadrži gama linolensku kiselinu i triptofan, dve supstance koje povoljno utiču na opšte zdravstveno stanje žena.

Pored svih korisnih saveta koje smo se potrudili da pronađemo za vas, savatujemo vam i redovan odlazak kod ginekologa, kako bi ste putem ultra-zvučnog  pregleda od strane vešeg ginekologa mogli da dobijete jasnu sliku i dijagnozu. Prećenje endometritisa je jedna od veoma bitnih stavki u životu svake žene koja se suočava sa ovakvim problemom.

Redovni ginekološki pregledi su preporučljivi i za potpuno zdrave osobe ženskog pola. Kako, čak i svetu savreme medicine važi pravilo “bolje sprečiti nego lečiti”, tako i ovaj teskt nudi kvlitetan  sadžaj iz kojeg može izvući važne informacije kako o preventivama i očuvanju zdravlja, tako i o potpuno prirodnom načinu i izboru namirnica koje će vam pomoći ili bar olakšati tegobe ukoliko imate problem sa endometritisom.