Javorov sirup moćno i efikasno lekovito sredstvo, koristi se kod dijeta

javorov sirup dijeta za mrsavljenje

Koliko je zaista poznato običnom čoveku potrošaču šta je, kako nastaje i koliko je koristan javorovog sirup u ishrani? Verujemo malo. Iako je internet preplavljen podacima o javorovom sirupu, mnogi su ga samo videli u prodavnicama zdrave hrane ili se susreli sa njim u nekim od američkih filmova. Ovo poslednje ni malo ne čudi, zato što se naša i američka kuhinja veoma razlikuje.

Pa hajde da se upoznamo sa javorom i njegovim moćnim svojstvima, za koje naučnici tvrde da nadmašuju i nutritivne vrednosti meda. Iako u Srbiji nije toliko poznat, a samim tim veoma malo i u  kulinarskoj upotrebi, javorov sirup se smatra jednim od najzdravijih prirodnih proizvoda. U osnovi, javorov sirup, je vrsta zaslađivača sa blagom i nenametljivom notom ukusa drveta.

Poreklo javorovog sirupa

Kao što i sam naziv kaže javorov sirup se dobija od javorovog drveta.Javorov sirup je po svemu sudeći bio poznat autohtonom stanovništvu Severne Amerike i po nepromenjenoj tehnologiji se priprema sve do danas. Pad proizvodnje javorovog sirupa se dogodio u 18-om veku, kada je počelo gajenje šećerne trske i masovna upotreba kristal šećera.

Najčešće se sok vadi iz šećernog javora (Acer saccharum), crvenog javora (Acer rubrum) i crnog javora (Acer nigrum). Javor je zaštini znak Kanade, što dokazuje i zastava Kanade na kojoj dominira list šećernog javora. Javor ionako raste samo u Severnoj Americi, a kanadski javorov sirup se smatra najboljim i ima dosta pozitivnih efekata na zdravlje. U kategorizaciji javorovog sirupa, prihvaćene su 3 vrste: klasa 1. (Extra light), poznat i kao “AA”, Light (svetao) – “A”, 2.Srednja klasa – “B”, 3. Amber (ćilibar) – “C” i dark ( tamni) – “D”. Interesantno je napomenuti  činjenicu da se 80% javorovog sirupa proizvodi u kanadskoj provinciji Kvebek. Obično se javorov sok sakuplja u rano proleće, krajem februara pa sve do kraja aprila. Najslađi javorov sirup se dobija u martu, jer tada drvo ima najviše pupoljaka, a temperatura je danju iznad nule, a noću – ispod nule.

Javorov sirup ne sadrži masti i spada u organske proizvode. Uprkos tome što je veoma sladak, spada u dijetetske proizvode . Ovaj proizvod možete koristiti kao zamenu za šećer. Gde god je u kulinarstvu spomenut šećer, slobodno ga možete zameniti javorovim sirupom.

Lekovita svojstva javorovog sirupa

Lekovita svojsta javorov sirup najviše duguje sadržaju fenola. Fenoli su jedinjenja koja uključuju elemente kao što su flavonoidi. Istraživanja su pokazala da javorov sirup poseduje više od 20 jedinjenja koja su povezana sa ljudskim zdravljem. Javorov sirup obiluje antioksidansima koja su svima nama dobro poznata kao antikancerogena, antibakterijska i  antiinflamatorna jednjenja. Njihova uloga se sastoji u ojačavaju našeg imunog sistema.

Javorov sirup sadrži u sebi visok nivo mangana i cinka,100 gr sirupa daje 22% mangana i 3,7 % cinka. Što je preporučena doza za dnevni unos ovih minerala.

Mangan je  ljudskom organizmu veoma bitan za nekoliko enzima koji učestvuju u proizvodnji energije i kao antioksidanti koji brane naš organizam od slobodnih radikala. Cink je bitan za optimalnu funkciju imunog sistema.Nedostatak ovih minerala u telu mogu izazvati smanjenje belih krvnih zrnca, a samim tim  i smanjiti snagu našeg imunog sistema. U poređenju sa medom, drugim uobičajenim zaslađivačem, javorov sirup ima manje natrijuma, što ga čini pogodnim za dijete koje zahtevaju nizak unos natrijuma u organizam. Kada je kalcijum u pitanju, javorov sirup u sebi sadrži 15 puta više kalcijuma, nego što uspeju da ga naprave pčele u medu.

Kada su vitamini u pitanju javorov sirup nam daje dosta povoda da ga što češće konzumiramo.

Vitamini su organske hranljive materije bitne za funkcionisanje ćelija. Najznačajniji vitamini koje javorov sirup poseduje su niacin, B5, B2, folna kiselina, B6, biotin, vitamin A. B vitamini su veoma važni za energetski metabolizam ćelija. B5 vitamin je značajna komponenta koja je odgovorna kod enzima za oslobađenje energije iz energetskih hranljivih materija.

Vitamni B6 je važan u metabolizmu proteina i amino – kiselina i omogućava pretvaranje jedne vrste amino kiselina u drugu vrstu koja je potrebnija u većim količinama. Viatamin A je veoma značajan za vid i za održavanje kože i sluzokože tela, u sluzokožu spada i želudačna sluzokoža.

Kalorijska vrednost javorovog sirupa

Glavne komponente javorovog sirupa su saharoza i voda, sa manjim i različitim količinama prostih šećera glukoze i fruktoze.

Nutritivna vrednost javorovog sirupa( na 100gr ) je 260 kalorija, od toga 0,04 grama proteina, 0,06 grama masti i 67,04 grama ugljenih hidrata. Od ukupnih ugljenih hidrata, 60,44 grama su šećeri, od toga 0% posto dijetetskih vlakana. Zašto je ovo bitno?

Bez obzira na sve pobrojane hranljive materije koje javorov sirup poseduje, nemojte zaboraviti on je uvek u osnovi tečni šećer. Dakle, javorov sirup nije namirnica koju možete jesti u velikim kiličinama kao neke druge namirnice koje spadaju u zdravu hranu. Posebnu pažnju treba skrenuti dijabetičarima ili ljudima koji su u razvojnoj fazi dijabetesa da budu veoma oprezni u njegovom konzumiranju.

Koristi od javorovog sirupa

Prirodni javorov sirup je ekološki čist proizvod sa dokazanim dijetetskim efektima. Koristi se u dijetama za mršavljenje, za pročišćenje organizma i smanjenje težine. Sirup od javora se smatra moćnim i efikasnim lekovitim sredstvom. Osim toga, veoma je koristan u profilaktici raka, dijabetesa i gojaznosti.

Naučnici su otkrili preko 20 antioksidanasa u javorovom sirupu, koji su efikasni u profilaktici raka i imaju jaka antibakterijsta svojstva. U njegovom sastavu ima velikih koncentracija fitohormona i absicinske kisleine, čije materije pomažu u prirodnoj zaštiti protiv dijabetesa i metaboličkog sindroma

Kanadski naučnici su kategorično dokazali da je javorov sirup najefikasniji u borbi protiv razmnožavanja ćelija raka u velikom mozgu, prostati, plućima i grudima. Osim ove važne uloge, javorov sirup je nezaobilazan u mnogim dijetama za mršavljenje. On je glavni sastojak i poznate dijete Master Cleanse, koja uključuje sveže ceđen sok od limuna, ljutu alevu papriku, javorov sirup i vodu.

Dosta holivudskih zvezda, tvrde da je ova dijeta učinila čudo za njihovo telo za relativno kratak period. Ova dijeta brzo topi kilograme, jer čisti organizam od pesticida i hemijskih dodataka hrani.

Ova dijeta sa limunom koja traje od 7 do 10 dana uspešno otklanja toksine i stimuliše sistem za varenje. Za vreme dijete se konzumiraju prirodne namirnice i voda i ne iziskuje gladovanje. Dozvoljeno je voće, povrće i riba, domaća limunada od 2 kašike sveže ceđenog soka od limuna, 30 ml filtrirane vode i 2 kašičice organskog javorovog sirupa, 1 prstohvat cimeta i prstohvat ljute aleve paprike.