Jedite po 3 datule svakodnevno sedmicu dana, i evo šta će se desiti sa vašom jetrom i ostatkom tijela!

Međutim, ako pogledate njihov nutritivni sadržaj, možda se čini da to nije sjajan dodatak arsenalu zdravih namirnica u poređenju sa drugim prehrambenim proizvodima. Ali da li ste znali da su datule prilično nevjerovatne za naša tijelo i da mogu učiniti čuda za naše zdravlje? Istraživanja pokazuju da imaju brojne prednosti koje podstiču zdravlje, a možete uživati ​​u ovim prednostima dodavanjem samo 3 datule vašoj ishrani svakog dana samo nedjelju dana.

Datule su plodovi palmi i bogat su izvor minerala, zdravih vlakana i vitamina.

Image result for jedite po 3 datule svaki dan

Evo prikaza nutritivnih podataka nekoliko ključnih hranljivih sastojaka prisutnih u datulama (100 grama):

-Kalijum – 696 mg (20% RDA)
-Magnezijum – 54 mg (14% RDA)
-Vitamin B6 – 0,2 mg (12% RDA)
-Vlakna – 6,7 mg (27% RDA)
-Mangan – 0,3 mg (15% RDA)
-Bakar – 0,4 mg (18% RDA)

S obzirom da su datumi šećera visoki (66 grama na 100 grama), preporučuje se smanjivanje potrošnje šećera u drugim oblicima. Dakle, šta se događa kada dodate tri datule na vašu svakodnevnu ishranu? Hajde da provjerimo!

1. One su dobre za energiju

Datule su bogate prirodnim šećerima, uključujući glukozu, fruktozu i saharozu, a ovi šećeri čine ih savršenim. Vlakna koja su prisutna u datulama će zadržati energiju i pomoći vam da ostanete aktivni tokom dana.

2. Poboljšavaju varenje

Datule sadrže rastvorljiva vlakna u visokoj količini, što je neophodno za zdrav sistem za varenje. Rastvorljiva vlakna pomažu u lučenju vode u digestivni trakt. Ovo pomaže u oslobađanju konstipacije. Vlakna su od suštinskog značaja za promovisanje zdravlja kolona i za redovno kretanje crijeva. Također smanjuju rizik od raka debelog crijeva, kolitisa i hemoroida (mnogi ljudi smatraju datule efikasnim kućnim lijekom za liječenje hemoroida).

Datumi takođe sadrže kalijum, koji pomaže u liječenju dijareje i uznemirenog stomaka. Zbog ovih osobina, datule se često smatraju dobrim balansima digestivnog trakta. Ovo je također simbolizirano njihovom bojom, tj. braonom (hrana koja je braon smatra se dobrom za stomak).

3. One pomažu u liječenju i sprečavanju anemije

Anemija je jedno od najčešćih zdravstvenih problema, naročito kod žena i djece. Ako želite riješiti ovaj problem na najprirodniji način, datule su najbolja opcija. One su bogate gvožđem koji povećavaju nivo hemoglobina u našim tijelima. Jedite je redovno nekoliko dana, a sami ćete primijetiti rezultate.

4. Ojačaju vaše kosti i imunitet

Datule adrže selen, mangan i magnezijum, a ti minerali su važni za održavanje jakih i zdravih kostiju. Ne samo ovo, već i datumi se smatraju hranom bogatim selenom. Dijeta bogata selenom je vrlo korisna u prevenciji raka. Dakle, zar nije sladak i ukusan dodatak vašoj ishrani?

Image result for jedite po 3 datule svaki dan

5. One smanjuju rizik od srčanog udara

Datule takođe sadrže kalijum koji može smanjiti rizik od moždanog udara i spustiti LDL holesterol, tj. lipoprotein male gustine u tijelu. LDL se smatra lošim holesterolom koji se prikuplja na zidovima krvnih sudova, što izaziva blokade. Ako su nivoi LDL u vašem ijtelu visoki, vi se suočavaju sa većim rizikom od srčanog udara.

6. Povećavaju zdravlje mozga

Mnoge studije pokazale su da datule sadrže dovoljnu količinu vitamina B6 koji pomaže u poboljšanju performansi mozga.

7. Promovišu zdravu trudnoću

Prema studiji Univerziteta za nauku, imaju veliki uticaj na trudnice.

Evo rezimea zdravstvenih koristi od datula:

-One pomažu u gubitku težine.
-Sprečavaju dijareju.
-One promovišu zdravlje srca i smanjuju šanse za moždani udar.
-Sprečavaju hemoroide.
-Pomažu u prevenciji raka debelog crijeva.
-One pomažu u smanjenju rizika od kolitisa.
-Pomažu u trudnoći.
-Oni pomažu u liječenju i sprečavanju anemije.
-Pomažu u smanjenju krvnog pritiska.
-Oni promovišu respiratorno i digestivno zdravlje.

Na kraju, datule su dobre za naše ukupno zdravlje.

Image result for jedite po 3 datule svaki dan