Kako da oporavite oštećenu kosu na prirodan način? Recepti iz kuhinje!

prirodne maske za kosu

Brine vas vaša oštećena kosa? Nemate ideju kako da je oporavite i dovedete u red? Dosta vam je skupih preparata, koji ruku na srce, i ne daju tako fantastične rezultate kako su predstavljeni. Imamo sjajne vesti za vas! Rešenje vam je na dohvat ruke.  Ostanite na ovoj stranici i saznajte kako da vratite blistav sjaj vašoj kosi.

Šta je ustvari kosa?

Da bi smo bolje razumeli kako da negujemo kosu, potrebne su nam osnovne informacije o njenom sastavu. Vlas kose, gledana pod mikroskopom predstavlja jednu dugačku cev sastavljenu od keratina. Keratin je tvrda belančevina i od nje se sastoje i naši nokti. Iako na oko izgleda glatko dlaka na glavi je ustvari prekrivena krljuštima, veoma slično kao krljušti na ribama. Taj sloj krljušti naziva se kutikula.

Unutar cevaste vlasi nalazi se sunđerasto jezgro koje našoj kosi daje gipkost, tako da se kosa ne lomi pri savijanju. Ispod površine kože, na svakom kraju vlasi, nalazi se njen koren. Svaka vlas je zatvorena u tanak omotač koji se naziva folikula. Folikula ima oblik lukovice i ukorenjena je u dermisu, unutrašnjem sloju kože.  Blizu vrha folikule, neposredno ispod površine kože, lojne žlezde luče masti koje, ako se ne speru, namgomilavaju na kosi.

Kako kosa raste?

Na dnu svake lukovice folikule nalaze se ćelije raspoređene u obliku prstena koje splet krvnih sudova snabdeva hranljivim materijama i kiseonikom. Te ćelije deobom obrazuju nove ćelije, na isti način kao što se ćelije stvaraju u celom telu. Nove ćelije se nagomilavaju u obliku cevi i izbijaju kroz folikulu. Od mrtvih i očvrslih ćelija na unutrašnjoj strani cevi nastaje vlas. Ćelije spoljnog sloja cevi takođe umiru i očvrsnu, stvarajući pokrivač, tj. omotač. Dok kroz folikulu izbijaju prema površini kože, dlaka i njen omotač čvrsto su priljubljeni. Međutim, blizu površine kože, hemijske supstance koje luče zidovi folikule razjedaju omotač i otkrivaju dlaku koja se nalazi ispod njega. Dlaka se sada, pokrivena samo slojem krljušti, podmazuje mašću iz lojnih žlezda. Zatim se probija kroz kožu i izlazi napolje. Postaje kosa. Zato će kosa, ma koliko da se seče ili brije, uvek nastaviti da raste, između 12,5 i 25 milimetara mesečno.

Sta oštećuje kosu?

Preterano četkanje kose, sušenje vrućim vazduhom – fenom, upotrebom hemijskih preparata, kao što su farbe za kosu i ostali preparati koji služe za oblikovanje kose, hlor u bazenu, previše izloženosti sunčevim zracima, razbarušuje zaštitni omotač kože (krljušt), odnosno kutikulu.  Da bi kosa bila sjajna, da bi se presijavala, krljušti moraju da budu ravne kao površina ogledala.

Kako vratiti sjaj kosi?

Vašu kosu možete oporaviti na vrlo jednostavan i prirodan način. Za to vam je potrebno nekoliko  sastojaka koji su vam manje-više uvek na dohvat ruke, dobra volja i malo vremena.

Kokosovo ulje

Kokosovo ulje je prepuno hranljivim nutrijentima koji su odlični za kosu. Ako mu dodate jedno  jaje dobićete veoma hranljivu masku koja će nahraniti vašu kosu, tačnije kutikulu i učiniti je sjajnom. Kokosovo ulje ukoliko je u čvrstom stanju, zagrejte tek toliko da ga pretvorite u tečno ( nemojte nanosti na kosu ukoliko se pre toga ne uverite da je temperatura odgovarajuća), dodajte jedno jaje i sve lepo pomešajte dok ne dobijete ujednačenu masu, potom je nanesite na celu dužinu kose. Kosu prekrijte kapom za tuširanje, peškirom ili bilo čim drugim, što će prekriti vašu kosu, celom dužinom. Smesu držite na glavi 30-40 minuta, a potom temeljno isperite.

Maslinovo ulje

Uz masne kiseline, nekoliko antioksidanata i vitamin E maslinovo ulje prosto leči zaštitni omotač kose i vraća joj elastičnost. Maslinovo ulje će zaštiti vašu kosu od daljeg oštećenja.

Toplo maslinovo ulje dobro utrljajte u vlasište i lagano masirajte, nakon toga kosu umotajte peškirom i ostavite najmanje 30 minuta na glavi, ako možete bilo bi odlično da prespavate. Na kraju kosu operite šamponom i dobro isperite.

Maslinovo ulje možete pomešati sa pola šolje meda i blago zagrejati pre nego što nanesete na kosu. Ostavite ovu smesu na kosi oko 30 minuta, potom dobro isperite mlakom vodom, a potom kosu šamponirajte kao i obično. Ovu masku stavljajte najmanje 1 ili 2 puta nedeljno.

Jaja

Jaja obiluju hranljivim sastojcima koja blagotvorno deluju na umornu i oštećenu kosu. Žumance sadrži proteine, minerale i esencijalne masne kiseline koje će nahraniti vaše vlasi i dati kosi njen prirodan sjaj i elastičnost. Enzimi koji se nalaze u belancu će vam pomoći da očistite kosu i kožu glave.

U zavisnosti kolika vam je kosa, razbijte 1 ili 2 jajeta, sjedinite belance i žumance i utrljajete u vašu kosu, pogotovo dobro utrljajte u samo teme glave. Ostavite tako da odstoji 20 minuta, a potom isperite i šamponirajte vašu kosu kako to i inače činite.

U jaja možete dodati 1/2 šolje jogurta i 1 – 2 kašike bademovog ulja. Sve sastojke treba dobro da sjedinite dok ne dobijete kremastu teksturu. Izmasirajte vaše vlasište i natopite kosu ovom mešavinom, a potom prekrijte kosu peškirom, kapom za tuširanje ili nečim što će pokriti celu površinu vaše kose i glave i ostavite da odstoji 30 minuta. Nakon toga kosu isperite hladnijom vodom (nemojte preterivati,ne treba da bude ledena) i operite je šamponom kao i obično.

Avokado

Avokado  je bogat vitaminima, masnim kiselinama, proteinima, esencijalnim masnim kiselinama, prirodnim uljima i kao takav je odličan za rehabilitaciju oštećene kose. Veoma je dobar u njenoj hidratizaciji i vraćanju elastičnosti.

U zavisnosti od dužine vaše kose izmiksajte u blenderu 1/2 – 1 ceo zreo očišćen avokado sa 1-2 kašičice maslinovog ulja. Ovako sjedinjenu masu nanesite na kosu i ostavite 1 sat da deluje, a zatim sve to isperite.

Banane

Banane mogu biti veoma korisne i od velike pomoći kada je oštećena kosa u pitanju. Visok procenat kalijuma, vitamina, prirodnih ulja će pomoći vašoj kosi da postane mekša i elastičnija.

Potrebne su vam zrele banane, one kojima se kora malo zacrnela. Izblendajte jednu bananu i temljeno je nanesite na kosu. Pustite da odstoji 1 sat, a potom je isperite mlakom vodom. Bananama možete dodati 1 kašiku kokosovog ulja, meda i maslinovog ulja. Kada sve sastojke sjedinite nanestite ih na kosu i ostavite da deluju 20-30 minuta, a zatim isperite toplom vodom.

Tretman ponovite 1-2 nedeljno.

Sve maske za kosu koje smo vam ponudili su odlično rešenje za probleme koje najčešće imamo sa kosom. Kao što vidite većinu sastojaka možete pronaći u vašoj kuhinji ili obližnjoj piljarnici. Za koju – god od ovih maski za kosu da se opredelite nećete pogrešiti. Bitno je da znate, da za najbolji učinak, bilo koju od ovih maski treba da koristite bar jednom nedeljno u dužem peridu. Efikasnost maski je vidljiva odmah nakon korišćenja, ali kako bi održavali  lepotu i sjaj vaše kose, potreban je kontinuitet. Odvojite vreme za sebe i jednostavno zablistajte.