Kako posaditi i uzgajati ananas


Share

Ananas vodi poreklo iz Brazila, a u Evropu je prenet krajem 17. veka.  U početku je ova voćka bila privilegija samo bogatih slojeva društva i uzgajala se samo u staklenicima u Engleskoj, a danas se uzgaja širom sveta. Osim što se uzgaja na velikim plantažama u Latinskoj Americi, Aziji i Africi, ananas se u svetu gaji i kao ukrasna biljka. Postoje tri vrste ananasa koje se mogu uzgajati u kućnim uslovima, a naročito je popularna varijanta sa šarenim listovima i ružičastim plodovima, koja je po veličini veća od ostalih vrsta. Postoji i varijanta sa zelenim uskim listovima, koja daje dosta plodova, kao i vrsta sa prugastim listovima koja retko donosi plod i služi samo kao dekoracija. Na vama je da izaberete koju od ove tri varijante ćete posaditi i uzgajati u svom domu.

Da bi kućni uzgoj ananasa bio uspešan potrebno je da obezbedite adekvatne uslove. Imajte na umu da uzgoj ananasa u kući ne zahteva neku posebnu tehnologiju i trud, ali ipak je potrebno pripremiti adekvatne uslove i sredstva. U nastavku ćemo vam pokazati kako sami možete uzgajati ananas u svom stanu i koje sve uslove morate obezbediti.

Kako posaditi i uzgajati ananas

Šta je bitno da znate kod sadnje i uzgajanja ananasa?

Sadnja. Ukoliko i sami želite da gajite ananas kod kuće, nije potrebno da ga kupujete u cvećarama. Možete jednostavno kupiti samo plod ananasa i koristiti njegov lisnati čuperak za razmnožavanje. Čuperak odrežite zajedno sa slojem od 2 cm mesa ananasa i otklonite nekoliko donjih listova. Zatim, potrebno je samo da čuperak dobro očistite i osušite, a onda ga zabodite u peskovitu zemlju koju ste stavili u saksiju. Nabolje je da saksiju napunite mešavinom treseta i peska i da čuperak učvrstite kompostom. Zatim, zalijte sadnicu i pokrijte je plastičnom kesom. Osim toga, lisnati čuperci se mogu neko vreme držati u vodu, pa se tek nakon toga mogu zasaditi u saksiju.

Položaj i temperatura. Važno je da saksija sa sadnicom ananasa bude na osunčanom mestu u kući, ali zaštićena od promaje i hlandoće. Ananasu je potrebno dosta sunca, kako bi listovi zadržali svoju karakterističnu boju. Što se toplote tiče, poželjno je da se ananas leti nalazi na temperaturi od oko 25-30 stepeni preko dana, a uveče na temperaturi 18-21 stepen. U toku zime ananas treba da bude izložen sobnoj temperaturi od 15 do 18 stepeni. Imajte na umu da je ananasu potrebno dosta svetlosti i toplote ako želite da donese plodove.

Provetravanje. Potrebno je da svakoga dana sklonite plastičnu kesu sa sadnice ananasa i da provetravate biljku 5-10 minuta. Kada se na sredini čuperka jave novi listovi, možete skloniti kesu.

Zalivanje i prskanje. Ananas se u saksijama mora redovno zalivati, jer je potrebno da zemlja u svakom trenutku bude vlažna. Tokom zime je dovoljno zalivati ananas jednom u toku nedelje, dok se leti preporučuje da ga zalivate do 2 puta nedeljno, i to sa znatno većom količinom vode. Zatim, potrebno je i da redovno prskate ananas. Takođe se preporučuje da leti to radite dva puta nedeljno, dok je zimi dovoljno jednom u toku nedelje. Vlažnost vazduha se mora stalno održavati. Takođe, za vreme stvaranja ploda, potrebno je vodi dodavati tečno hranjivo jednom u toku nedelje.

Cvetanje i presađivanje. Važno je znati da ananas cveta tek nakon 10-20 meseci, a da bi doneo plod, potrebno mu je dosta svetlosti i toplote. Ananas obično donosi plod na proleće i nakon toga biljka počinje da propada i ne može više cvetati. Nakon 2 godine biljka u potpunosti propadne. Međutim, na biljci se pojavljuju 2 ili 3 mladice koje možete da iskoristite za rasađivanje, a preporučuje se da mlade biljke presadite dva puta. Naime, prvo rasađivanje se vrši 3 meseca nakon što odvojite mladice, a drugo se vrši nakon godinu dana. Važno je da pri obradi i presađivanju ananasa budete jako oprezni, jer ova biljka ima nazubljene listove koji vas mogu ogrebati ili oštetiti odeću. Preporučuje se da uvek nosite rukavice. Saksija u koju sadite ananas ne bi trebalo da bude suviše velika i preporučuje se da ne stiskate zemlju suviše čvrsto.

Ovo su neki od osnovnih uslova koje morate obezbediti kako biste pravilno posadili i uzgajali ananas u saksiji. Ukoliko kupujete novu biljku, morate voditi računa da listovi budu snažni i jasne boje i da između njih ne bude smeđih vrhova.