Liker od drenjina – lekovitost i recepti


Share

Dren (lat. Cornus mas L.) je listopadno drvo u obliku grma na kojem rastu duguljaste sitne bobice, koje se nazivaju drenjine. Kada postanu zrele, ove bobice omekšaju i dobijaju tamocrvenu boju i slatko-kiselkasti ukus. Drenjine se od davnina koriste kao hrana i kao lek, pa su ih domaćice koristile za pravljenje mnogih lekovitih proizvoda. Osim soka, kompota i čaja od drenjina, postoji takođe i veoma popularan liker od ovog voća. Liker od drenjina je pre svega žensko piće, mada ga konzumiraju i muškarci.

Osim što je izvanrednog ukusa, liker od drenjina je i veoma zdrav. Za njegovu pripremu biće vam potrebni plodovi drenjina, šećer i neko alkoholno piće, poput rakije ili ruma. Po želji možete dodavati još neke sastojke.

U nastavku možete saznati nešto više o likeru od drenjina, a pokazaćemo vam i kako sami da pripremite kod kuće ovaj liker brzo i jednostavno.

Liker od drenjina – lekovitost i recepti

Lekovitost

Drenjine sadrže tanine i pektine, pa imaju veoma povoljan uticaj na sluzokožu creva i želuca i na celokupan sistem organa za varenje. Drenjine se kao lek koriste protiv proliva, grčeva i nadimanja u stomaku. Dokazano je da liker od drenjina može da pomogne u lečenju malokrvnosti, bolesti bubrega, hemoroida, ali i da smanji rizik od nastanka dijabetesa.

Zahvaljujući velikim količinama vitamina C koji se nalazi u drenjinama, ovaj liker je dobar za podizanje imuniteta i za zaštitu organizma od raznih virusa i infekcija. Drenjine sadrže i organske kiseline, sluz i šećer, pa mogu da regulišu nivo šećera u krvi. Dokazano je da ove bobice mogu da ubrzaju obnavljanje unutrašnjih i spoljašnjih epidermalnih tkiva i na taj način da ubrzaju zarastanje rana. Redovnim konzumiranjem likera od drenjina uništićete sve štetne mikroorganizme koji su prisutni u telu, zahvaljujući snažnom antimikrobiotičkom dejstvu drenjina. Osim toga, bićete zdravi i puni energije, a svi simptomi malaksalosti i iscrpljenosti organizma će nestati.

Recept 1            

Sastojci:

2,5 kg drenjina

3 kg šećera

1 l rakije

4 l vode

Način pripreme:

Operite drenjine i stavite ih u vodu da se kuvaju, a nakon što voda provri kuvajte ih još oko pola sata-sat. Zatim, procedite drenjine i u isceđenu tečnost dodajte šećer, pa stavite na vatru da se prokuva. Kuvajte sve dok se šećer u potpunosti ne rastopi. Nakon toga, ohladite sadržaj u šerpi i dodajte rakiju. Ostavite da odstoji sve preko noći, a sutradan naspite u čiste flaše u koje ste već ubacili po nekoliko drenjina, kako bi flaše lepše izgledale.

Recept 2

Sastojci:

1 kg drenjina

1 l ruma

2 kg šećera

2,5 l vode

Način pripreme:

Prvo prokuvajte vodu sa šećerom, a zatim u to dodajte cele drenjine. Neka se sve još malo kuva, a kada provri skinite šerpu sa šporeta. Pustite da se masa malo ohladi, a onda dodajte u nju rum. Neka stoji sve u šerpi još par sati, a najbolje je u toku noći. Sutradan prespite dobijeni liker u čiste sterilisane boce.

Recept 3

Sastojci:

1 kg drenjina

1 kg šećera

1 l vode

1 vanilin štapić

0, 5 l ruma

Način pripreme:

Operite drenjine i kuvajte ih u jednom litru vode, zajedno sa šećerom. Dodajte i štapić vanile i kuvajte oko pola sata, sve dok drenjine ne postanu bele. Zatim, procedite sadržaj iz šerpe i u njega dodajte rum. Izmešajte sve i naspite liker u tople čiste flaše. Preporučuje se čak u flaše da ubacite i po nekoliko drenjina, radi dekoracije.

Recept 4

Sastojci:

½ kg drenjina

½ kg šećera

4 dl domaće rakije

1 dl ruma

1 l vode

Način pripreme:

Operite drenjine i stavite ih u posudu. Zatim, dodajte vodu i kuvajte oko pola sata. Ispasirajte masu dok je još topla, pa u nju dodajte ½ kg šećera i kuvajte sve dok se šećer ne rastopi. Skinite sa vatre i uklonite penu sa površine. Zatim, dodajte 4 dl domaće rakije i 1 dl ruma, pa sve izmešajte i spakujte u flaše.

Recept 5

Sastojci:

1 kg drenjina

1 kg šećera

1 l crnog vina

0,5 l ruma

3 vanilin šećera

Način pripreme:

Najpre prokuvajte vino sa šećerom, pa dodajte u njega drenjine i pustite da vri oko 5 minuta. Kada se masa ohladi, dodajte 0,5 l ruma i 3 vanilin šećera. Izmešajte sve sastojke i naspite liker u flaše koje ste prethodno sterilisali.