Mjesec dana sam pila toplu vodu s biberom, i evo šta mi je to uradilo zdravlju!

Suočavanje sa bolestima može biti poteškoća i može vam preuzeti život. Odlazak doktorima, redovno konzumiranje jakih lijekova – izgleda kao da ove stvari nikad ne mogu prestati.

Jedan od mnogih uzroka konstantne bolesti može biti zbog oslabljenog imunološkog sistema. Ako vaš imunološki sistem nije dovoljno jak za borbu protiv negativnih efekata virusa, bakterija i drugih agensa koji izazivaju bolesti, onda je vaše tijelo više podložno raznim bolestima. Da biste ostali zdravi i snažni, morate biti sigurni da radite sve ispravne stvari kako biste imali jak imunitet. Međutim, ponekad, čak i ako imate jak imuni sistem, ne možete izbjeći određene bolesti.

Pa, pokušajte da ne brinete jer vaš dom ima određene korisne sastojke koji mogu spriječiti i izliječiti mnoge bolesti čineći imunološki sistem jačim.

Image result for crni biber

Biber, pored soli nezaobilazni začin u svim kuhinjama i restoranima poreijklom je iz indonežanskih tropskih šuma. To je biljka puzavica koja daje bobicaste plodove.

Iako u prirodi postoji preko 2000 vrsta bibera najpoznatija podjela zacina je na: crni, bijeli, zeleni i crveni. Boja bibera ne zavisi od primarne vrste biljke već od načina na koji se zrno priprema za upotrebu.

Crveni biber dobija se kada se uberu  zrela i crvena zrna koja se potapaju u slanu vodu.

Zeleni biber priprema se na isti način ali se zrna beru ranije.

Beli biber nastaje od oljuštenih zrna bibera.

Crni biber dobija se kada se uberu zelena zrna a zatim bez obrade osuše.

Crni biber na prvom mjestu podstiče varenje hrane tako da sprečava nadimanje stomaka. I ne samo to, antimikrobno dejstvo bibera sprečava kvarenje hrane.

Related image

Upotreba crnog bibera korisna je osobama sa viškom kilograma jer ubrzava metabolizam.

Ovaj začin sadrzi fitohemikalije sa antioksidantnim dejstvom koje se bore protiv nepoželjnih slobodnih radikala u organizmu.

Sprečava zadržavanje vode u organizmu tako sto podstiče znojenje.

Crni biber u zrnu u kombinaciji sa crnim vinom suzbija prehladu.

S obzirom da je crni biber jedan od najcešće upotrebljavanih začina u ishrani i da se dodaje mnogim jelima, najbolje je da ga sameljemo neposredno prije upotrebe. Pri kupovini bibera treba obratiti pažnju na to da su krupnija zrna pravilnijeg oblika ona boljeg kvaliteta.

Koristite toplu vodu pomiješanu sa crnim biberom (2 čaše kuhane vode i 2 kašičice mljevene paprike), svakog jutra na prazan želudac mjesec dana, možete se osjećati mnogo zdravije!

Image result for crni biber

Uradite to svakog dana, i evo zašto:

Povećava imunitet
Smjesa vrele vode i bibera u prahu može u velikoj mjeri ojačati vaš imunitet i time ćete biti zdraviji.

Sprečava dehidraciju
Topla voda sa biberom svakodnevno može zadržati vaše ćelije hidratizovanim i spreijčiti dehidrataciju, zamor, suhu kožu itd …

Poboljšava izdržljivost i pruža energiju
Primijetili ste da će ovo zdravo piće učiniti da se osjećate energičnije, da će se vaš metabolizam ubrzati i poboljšati, a vaš sistem će biti aktivan i jak.

Poboljšava teksturu kože
Smjesa vrele vode i bibera u prahu može vas osloboditi nečistoća i očistiti pore iz unutrašnjosti, kako bi s smanjila proizvodnju sebuma i time koža održala svjetlom i zdravom!

Prirodna detoksifikacija
Ovo zdravo piće djeluje kao prirodni detoksikir eliminacijom nečistoća i toksina iz vašeg ijtela, čime se pomaže da održite optimalno zdravlje.

Related image

 

Jedan od najbržih načina je da uzmete nešto što smanjuje upalu, i nadraženost pa grlo manje boli. U slučaju da nemate, kupit ćete bez recepta.

Čim osjetite peckanje, uzmite mlake vode s soli pa grgljajte. To možete učiniti nekoliko puta na dan. Prpeoručuje se slaganje otopine od čaše vode i pola kašičice soli. Nakon grgljanja ispljunite.

Razne pastile  odmah će olakšati bol. U apoteki ćete odabrati razne vrste. Takođe mogu pomoći i sprejevi.

Ako ste počeli i kašljucati kupite sirup jer ćete spriječiti razbolijevanje te izdržati radni dan.

Bitno je da pijete čaj ili vodu. Tekućina će ispirati bolno grlo. Dobro će doći i domaća čorbica.

Birajte biljne čajeve koji će ojačati imunitet, ali pripazite da ne bude vrelo.

Topla čorba će pomoći pa je jedite. Ako se pitate zašto , odgovor je – natrijum u čorbi djeluje protuupalno. Osim toga, grlo može biti gore kada gutate hranu.

Iako ovo nije brz način, jako je važan. Tako ćete lakše izboriti bitku s infekcijom. Većina upala izazvana je virusom.

Ako je jaka grlobolja, otiđite ljekaru jer je moguće da imate bakteriju. No nemojte poduzimati prije nego što napravite bris grla.

Hrana je bitna stavka, pa izbjegavajte nezdravo. Možete piti i limunadu s malo meda.

grlo-grlobolja