Možda niste ni svjesni koliko je svinjetina nezdrava: Evo kakve probleme sve može uzrokovati

Autor: H.B.

Svinjsko meso, omiljeni izvor proteina u mnogim dijelovima svijeta, pruža ukusan izbor za mnoge. Međutim, da bismo napravili ispravne odluke o hrani koju konzumiramo, važno je razumjeti znanstvene činjenice o utjecaju svinjetine na ljudsko zdravlje. Iako može biti izvrsnog okusa kad se priprema na različite načine, svinjetina može predstavljati određene rizike za ljudsko zdravlje, posebno ako se konzumira u velikim količinama i često.

Svinjsko meso obiluje zasićenim mastima i kolesterolom. Prekomjerni unos zasićenih masti povezan je s povećanim rizikom od srčanih bolesti, visokog krvnog tlaka i povećanja kolesterola u krvi. Neka istraživanja sugeriraju da zamjena crvenog mesa, uključujući svinjetinu, nemasnim izvorima proteina kao što su perad, riba, mahunarke i orašasti plodovi, može doprinijeti smanjenju rizika od ovih bolesti.

Posebno treba obratiti pozornost na prerađenu svinjetinu, poput kobasica, šunke i slanine. Ova vrsta mesa povezana je s povećanim rizikom od određenih vrsta raka. Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) klasificira prerađeno meso kao “karcinogeno za ljude” temeljem znanstvenih dokaza koji ga povezuju s povećanim rizikom od raka debelog crijeva. To znači da bi konzumacija prerađene svinjetine trebala biti umjerena kako bismo očuvali svoje zdravlje.

Foto: Unsplash

Puna je antibiotika, a ovisi i o pripremi

Konzumacija svinjetine također može dovesti do izloženosti antibioticima i hormonima. U industrijskom uzgoju svinja, antibiotici se često koriste kako bi se spriječile bolesti i potaknuo rast životinja. Ova praksa može pridonijeti povećanju rezistencije na antibiotike kod ljudi. Također, neki uzgajivači koriste hormone kako bi poboljšali rast svinja. Iako su ovi postupci regulirani, postoji mogućnost da se ostaci antibiotika i hormona mogu naći u konzumiranoj svinjetini.

Važno je napomenuti da utjecaj svinjetine na zdravlje nije jednoznačan. Također treba uzeti u obzir način pripreme mesa, kao što su pečenje, prženje ili kuhanje, te opću prehranu. Kombinacija svinjetine s obrocima bogatim voćem, povrćem, cjelovitim žitaricama i umjerenom konzumacijom može ublažiti potencijalne negativne učinke na zdravlje.

Sveukupno, znanstvena istraživanja sugeriraju potrebu za umjerenom konzumacijom svinjskog mesa, s naglaskom na izboru nemasnih izvora proteina i ograničenje prerađene svinjetine. Zamjena svinjetine drugim izvorima proteina i usvajanje uravnotežene prehrane koja uključuje raznovrsnu hranu iz različitih skupina može pridonijeti očuvanju zdravlja. Osobe s posebnim zdravstvenim potrebama ili individualiziranim prehrambenim zahtjevima uvijek bi se trebale posavjetovati s nutricionistom ili stručnjakom za prehranu kako bi dobile personalizirane smjernice.

Iznenadit ćete se kada vidite koje sve vrste hrane i pića uzrokuju probavne smetnje

Autor:H.B.

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Read More