Riješite se neugodne peruti nakon samo jednog pranja, uz pomoć ovoga!

Ljekovitost ove namirnice poznata je od davnina,ali mnogi nisu poznati sa njenim djelotvornim dejstvom za kosu.

Sve što trebate:

Pomješajte 1/4 šoljice jabukovog sirćeta sa vodom i nanoste na tjeme.

Neka odstoji na glavi petnaestak minuta, ovaj proces ponavljajte više puta.

Rezultat slika za perut

Jogurt ima prirodna antigljivična i antibakterijska svojstva,on ubrzava rast kose,stimulira i kožu tjemena. Pored toga je savršeno rješenje u borbi protiv peruti i svraba, bogato je proteinima pa tako i hidratizira i jača kosu.

Ova jednostavna i povoljna maska oporavit će vašu kosu, jogurt nanesite ga po cijeloj dužini.Te ga ostavite da odstoji sat vremena,i isperite mlakom vodom te nakon toga nanesite šampon i operite kosu.

Ako želite svojoj kosi priuštiti proteinski tretman,u jogurt dodajte jaje,bjelanjak će učvršćuje kosu, dok ju žumanjak hidratizira i daje joj sjaj. I ovu masku ostavite da djeluje ne duže od sat vremena. Te operite kosu na uobičajan način.

Gljivica Pityrosporum ovale koja prirodno nastanjuje folikule kose, jedan od glavnih uzročnika peruti , a njeno razmnožavanjem uzrokuje upalu i ljuštenje.

Rezultat slika za perut

Na perut utječe i pretjeran rad lojnih žlijezda, ali i brojni drugi uzroci poput alergija, pojava bolesti poput dermatitisa, kozmetičkih preparata, klimatskih uvjeta.

Ako vas često svrbi korijen kose (tjeme) ili područje iza uha možda patite od seboroičnog dermatitisa – stanja koje je često nasljedno, a pogoršava se u jesen. Seboroični dermatitis je hronično ponavljajuća bolest koja se javlja na tjemenu , licu, području iza uha, predjelima iznad prsne kosti i između lopatica.

Glavni krivac za pojavu seboroičnog dermatitisa je gljivica Pityrosporum ovale. U nastanku ove bolesti važnu ulogu ima i genetika, pa tako u istoj porodici više članova može da ima isti problem.

Terapija seboroičkog dermatitisa je dugotrajna, a u prehrani treba izbjegavati začinjenu hranu, masti i koncentrirane ugljiko hidrate.  U terapiji se koriste šamponi na bazi sumpora, gelovi, kreme,  salicilne kiseline, selenium sulfida, cink piritiona i antimikotika. Učestalost pranja kose ovisi o izraženosti promjena i šamponu koji se koristi, a obično je to dva puta sedmično..

Rezultat slika za perut

Osim ljuštenja kože, perut prate i popratne pojave poput svraba, a u težim slučajevima crvenilo, peckanje i opća neugoda.