Riješite se neugodne peruti nakon samo jednog pranja, uz pomoć ovoga!

81

Ljekovitost ove namirnice poznata je od davnina,ali mnogi nisu poznati sa njenim djelotvornim dejstvom za kosu.

Sve što trebate:

Pomješajte 1/4 šoljice jabukovog sirćeta sa vodom i nanoste na tjeme.

Neka odstoji na glavi petnaestak minuta, ovaj proces ponavljajte više puta.

Rezultat slika za perut

Jogurt ima prirodna antigljivična i antibakterijska svojstva,on ubrzava rast kose,stimulira i kožu tjemena. Pored toga je savršeno rješenje u borbi protiv peruti i svraba, bogato je proteinima pa tako i hidratizira i jača kosu.

Ova jednostavna i povoljna maska oporavit će vašu kosu, jogurt nanesite ga po cijeloj dužini.Te ga ostavite da odstoji sat vremena,i isperite mlakom vodom te nakon toga nanesite šampon i operite kosu.

Ako želite svojoj kosi priuštiti proteinski tretman,u jogurt dodajte jaje,bjelanjak će učvršćuje kosu, dok ju žumanjak hidratizira i daje joj sjaj. I ovu masku ostavite da djeluje ne duže od sat vremena. Te operite kosu na uobičajan način.

Gljivica Pityrosporum ovale koja prirodno nastanjuje folikule kose, jedan od glavnih uzročnika peruti , a njeno razmnožavanjem uzrokuje upalu i ljuštenje.

Rezultat slika za perut

Na perut utječe i pretjeran rad lojnih žlijezda, ali i brojni drugi uzroci poput alergija, pojava bolesti poput dermatitisa, kozmetičkih preparata, klimatskih uvjeta.

Ako vas često svrbi korijen kose (tjeme) ili područje iza uha možda patite od seboroičnog dermatitisa – stanja koje je često nasljedno, a pogoršava se u jesen. Seboroični dermatitis je hronično ponavljajuća bolest koja se javlja na tjemenu , licu, području iza uha, predjelima iznad prsne kosti i između lopatica.

Glavni krivac za pojavu seboroičnog dermatitisa je gljivica Pityrosporum ovale. U nastanku ove bolesti važnu ulogu ima i genetika, pa tako u istoj porodici više članova može da ima isti problem.

Terapija seboroičkog dermatitisa je dugotrajna, a u prehrani treba izbjegavati začinjenu hranu, masti i koncentrirane ugljiko hidrate.  U terapiji se koriste šamponi na bazi sumpora, gelovi, kreme,  salicilne kiseline, selenium sulfida, cink piritiona i antimikotika. Učestalost pranja kose ovisi o izraženosti promjena i šamponu koji se koristi, a obično je to dva puta sedmično..

Rezultat slika za perut

Osim ljuštenja kože, perut prate i popratne pojave poput svraba, a u težim slučajevima crvenilo, peckanje i opća neugoda.