Stigle poslednje informacije svi su uzdrmani


“Ovaj profil je lažan i stvorio ga je talijanski novinar Tomaso Debenedetti”, tvitnuto je s tog profila nakon što se lažna vijest pa demantij Mladićeve smrti munjevito proširio cijelom regijom.

Na pitanje u kakvom je Mladić zdravstvenom stanju odgovorila je: “Zdravstveno stanje pritvorenika ne komentiramo”, javio je dopisnik N1 iz Bruxellesa.

Mladićev sin Darko izjavio je za portal Večernjih novosti da informacije o smrti njegovog oca “nisu točne”.

“Društvene mreže su najnepouzdaniji izvor informacija na svijetu, ali im mediji vjeruju zbog potrebe za brzim izvještavanjem”, rekao je svojedobno Debenedetti, kojeg jedni opisuju kao serijskog varalicu, a drugi kao društvenog aktivista.

Koristeći Twitter uspio je zaprijetiti međunarodnim diplomatskim odnosima, zavarati svjetske vođe i posramiti ugledne medijske kuće, pisao je o Debenedettiju još 2014. godine Business Insider.

Debenedetti je sredovječni profesor i otac koji živi u Rimu, sa živopisnom prošlosti i misijom da promijeni način na koji koristimo internet.

Tijekom svoje karijere objavio je više od 60 izmišljenih intervjua s istaknutim osobama, uključujući Johna Grishama, Desmonda Tutua, Mihaila Gorbačova, kardinala Ratzingera i Dalaj Lamu.

Na Twitteru je zadnjih godina otvarao lažne profile brojnih ruskih političara, kao i premijera Švedske i Danske. Otvorio je račun Vladimira Putina, nekoliko dana kasnije promijenio ga je u Edward Snowden.

Ove bi profile potom koristio kako bi objavljivao lažne vijesti, u koje su mnogi povjerovali. Njegov lažni profil ruskog ministra obrane Sergeja Shoigua pratili su AFP, BBC, Bloomberg, The Guardian, The Daily Mail, The Financial Times, Reuters i drugi svjetski mediji.

Proslavio se kad je na lažnom Twitter profilu ruskog ministra unutarnjih poslova 2012. objavio kako su ubijeni predsjednik Sirije Bashar Assad i njegova supruga.