Upala zubnog mesa, gingivitis – uzrok, simptomi i lečenje


Share

Desni su vezivno tkivo koje čini bazu i potporu naših zuba, a jedno od najčešćih oboljenja desni jeste upala zubnog mesa ili gingivitis. To je relativno često oboljenje, koje se uglavnom javlja kod starije populacije, mada može zahvatiti pripadnike svih starosnih doba. Gingivitis je uglavnom posledica loše oralne higijene i nekvalitetne ishrane.

U nastavku možete saznati nešto više o uzrocima, simptomima i lečenju gingivitisa.

Uzrok

Razni faktori mogu uzrokovati upalu zubnog mesa, a uglavnom su to loša oralna higijena, naslage na zubima, pušenje, kao i nedovoljan unos minerala i vitamina. Naime, ukoliko ne vodite dovoljno računa o higijeni usta i zuba, ukoliko ne perete zube redovno i pravilno, velika je mogućnost da dobijete upalu desni. Usled neadekvatne higijene usne šupljine, na zubima se pojavljuje plak na kojem se gomilaju bakterije. Upravo one uzrokuju karijes, ali i oboljenja zubnog mesa. Osim toga, uzrok upale desni može biti i alergija na hemikalije koje se nalaze u pasti za zube koju koristite.

Upala zubnog mesa, gingivitis – uzrok, simptomi i lečenje

Takođe, mogući uzroci su i hormonalne promene, pre svega u periodu puberteta, trudnoće ili menopauze. Nekada je upala desni posledica preteranog stresa ili su u pitanju nasledni faktori. Smatra se da uzroci oboljenja desni nekada mogu biti i uzimanje oralne kontracepcije, steroida ili lekova za borbu protiv raka. Kod starije populacije se upala zubnog mesa uglavnom javlja kao posledica slabljenja imuniteta.

Simptomi

Prvi simptom da imate upalu zubnog mesa jeste blago crvenilo oko zuba, koje postaje sve tamnije. Tkivo oko zuba postaje bolno i počinje da krvari pri najmanjem dodiru. Bol se javlja prilikom jela i gutanja hrane, a dolazi i do neprijatnog zadaha. Upala zubnog mesa izaziva često i bolove u grlu i visoku temperaturu. Često se dešava i da se desni povlače, pa zubi izgledaju duži nego ranije. Međutim, simptomi nekada nisu odmah vidljivi ili ih ljudi ne prepoznaju odmah, što kasnije može dovesti do komplikacija. Zato je u svemu tome prevencija najvažnija.

Lečenje

Što se lečenja tiče, prvi korak je da se ukloni sam uzrok iritacije, kako bi se sprečio dalji razvoj bakterija i širenje upale. U ovom slučaju lekari uglavnom prepisuju antibiotike. Ukoliko je uzrok upale desni zubni kamenac, on se brzo i jednostavno može odstraniti kod stomatologa, mada sam proces može biti pomalo bolan.

Biljni čajevi. Jedan od najdelotvornijih prirodnih lekova za upalu desni jeste čaj od kadulje. Ovaj čaj ublažava bolne simptome i ubija bakterije u usnoj šupljini. Ukoliko imate problema sa upalom zubnog mesa bar jednom dnevno ispirajte usta čajem od kadulje. Takođe, usta je dobro svakodnevno ispirati čajem od kamilice, žalfije ili bosiljka. Preporučuje se i zeleni čaj, koji predstavlja jedan od najboljih prirodnih lekova za upalu desni. On je čest sastojak mnogih pasta za zube, a danas postoje i žvakaće gume sa ekstraktom ovog čaja.

Pravilna oralna higijena. Neki od praktičnih saveta kako da sprečite pojavu upale zubnog mesa su da redovno perete zube i da koristite kvalitetnu četkicu, kao i konac posle svakog obroka. Četkice treba da budu mekane i da detaljno očiste sve naslage. Previše tvrde četkice će još više pojačati iritaciju zubnog mesa. Takođe, četkice je potrebno redovno menjati, a stomatolozi preporučuju da to radite na svaka 3 meseca.

Konac za zube. Ukoliko koristite konac morate biti pažljivi. Konac služi da ukloni ostatke hrane između zuba, ali ukoliko ste nepažljivi može se dogoditi da povredite meso oko zuba. Lagano provlačite konac između zuba, a zatim usta isperite vodicom.

Vodica za zube. Postoji specijalna vodica za ispiranje zuba, koju možete da nabavite u gotovo svakoj apoteci ili parfimeriji. To je zapravo razređeni hidrogen peroksid koji dezinfikuje i ubija bakterija u ustima. Ovu vodicu u ustima treba držati oko 20 sekundi, a zatim je ispljunuti. Vodica za usta se koristi najviše 7 dana jer ona ubija kako loše, tako i dobre bakterije u ustima, pa u prevelikim količinama može da dovede do stvaranja ranica u ustima. Ukoliko planirate duži vremenski period da koristite ovu vodicu, onda je najbolje da usta ispirate svaki drugi ili treći dan. Nakon pranja zuba, masirajte prstom desni oko 10 minuta.

Soda bikarbona. Soda bikarbona ima sposobnost da neutrališe kiselinu u ustima i da štiti zube i desni. Preporučuje se i da sami napravite pastu za zube od sode bikarbone i malo hidrogena. Takođe, možete sodu bikarbonu jednostavno rastvoriti u mlakoj vodi. Ova pasta ima jako antiseptičko dejstvo i sprečiće oboljenja desni.

Pravilna ishrana. Ishrana je takođe od ključnog značaja kod lečenja gingivitisa. Jedite što više namirnica koje su bogate vitaminom C, a izbegavajte namirnice od belog brašna i šećera. Veoma je važno i da vaša ishrana bude bogata kalcijumom, jer ovaj mineral je neophodan za zdravlje zuba. Kalcijuma najviše ima u mleku, jogurtu, ribi i žitaricama, pa se potrudite da ove namirnice budu deo vašeg svakodnevnog jelovnika. Od ključnog značaja je i da stavite alkohol i pušenje, kao i da redovno idete na zubarske preglede. Preporučuje se i da pijete što više tečnosti, pre svega vode, kako vam usta nikada ne bi bila suva. Poznato je da pljuvačka čuva zube i desni od spoljašnjih uticaja, tako da je potrebno obezbediti dovoljnu količinu pljuvačke u ustima. Stomatolozi preporučuju i uzimanje suplemenata vitamina D, kao i redovno izlaganje suncu, jer na taj način se naš organizam snabdeva ovim vitaminom.

Med. Med ima jaka antibakterijska svojstva i pomaže u lečenju upale desni. Naime, potrebno je samo da nakon pranja zuba nanesete malo meda na prst i da utrljate na bolno područje. Važno je da med utrljate samo u desni, ne na zube. Nakon nekoliko ovakvih tretmana primetićete da se stanje vaših desni poboljšalo i da se infekcija povlači.

Beli luk. Odavno je poznato da beli luk predstavlja prirodni analgetik i da pomaže u ublažavanju bolova. Beli luk može takođe biti efikasan u lečenju upale desni. Naime, potrebno je samo da izgnječite jedan čen belog luka i da dodate malo kamene soli. Zatim, dobijenu smesu utrljajte na obolelo područje oko zuba.

Limun. Limun je takođe dobar za lečenje gingivitisa. Pomešajte jednu kašičicu soka od limuna sa malo soli i utrljajte na inficirano područje. Od pomoći može biti i mlaka limunada, koja deluje kao prirodni analgetik.

Iako krvarenje iz desni i ostali simptomi mogu delovati zastrašujuće, uz adekvatnu terapiju gingivitis se može potpuno izlečiti. Najvažnije je da se na vreme otkriju simptomi i da se adekvatno reaguje. Uz pomoć raznih preparata ili modernih operativnih tehnika, ovo oboljenje je izlečivo. Međutim, ukoliko se gingivitis ne leči na vreme, krvarenje postaje sve jače i može doći do oštećenja tkiva oko zuba, tako da zubi počinju vremenom masovno da ispadaju. Gingivitis često predstavlja početnu fazu paradentoze. Takođe, u retkim slučajevima može doći i do moždanog i srčanog udara, kao i do prevremenog porođaja. Zato je potrebno što pre otkriti ovo oboljenje i lečiti ga na adekvatan način.