Zaboravite na kupovne kreme: Ova domaća maska ​​mi je smanjila bore na licu i vratu!

U ovom članku ćemo razgovarati o zanimljivoj domaćoj maski koja će vam pomoći da izbrišete sve bore! Napravljena je od sastojka u kojem većina nas uživa svaki dan: kafe!

Pojava bora na licu je neminovnost koja sve čeka, bez obzira koliko se trudili da lice njegujemo. Bore su prirodan proces starenja kože i ne treba ih se ni stidjeti.

Odgovarajuća njega kože lica će  usporiti nastanak i borba sa borbama treba da počne što ranije. Već u 20-im godinama treba početi sa razmišljanjima o ZAŠTITI kože.

ŠTA SU BORE I KAKO NASTAJU?

Kako starite na koži počinju da se pojavljuju linije, i udubljenja koja se sa godinama povećavaju. Ove ,,nepravilnosti” nazivaju se bore. S vremenom koža se istanjuje, postaje suvlja i gubi prirodnu elastičnost.

Pojava bora se zapravo dešava u dermisu – drugi sloj kože koji sadrži strukturalne elemente – proteine poput kolagena i elastina. Kako starimo usporava se proces razmnožavanja ćelija dermisa, slabi mreža kolagenskih vlakana i pojavljuju se neravnine. U isto vrijeme smanjuje se lučenje zaštitnih ulja koja hidriraju kožu, pa ona postaje suvlja.

Rezultat slika za Pojava bora na licu

Bore se najviše pojavljuju na dijelovima lica koja se najviše ,,gužvaju” – okoloočna regija i koža oko usana. Dekolte je jako sklon pojavljivanju bora zbog opadanja tonusa grudi.

KOJI SU GLAVNI FAKTORI KOJI UTIČU NA POJAVU BORA?

Na prvom mjestu tu je genetska predispozicija koju svako od nas nosi. Pogledajte lica svojih mama i baka. Pored ovog, postoji i niz spoljašnih faktora.

Sunce, pušenje, dehidratacija i neke vrste lijekova spadaju među najčešće uzročnike . U duhanu postoji niz supstanci koje koje utiču na usporavanje krvotoka i usporen dotok hranljivih materija.

Osobe sa svjetlijom kožom imaju slabiju prirodnu otpornost na negativna dejstva UV zračenja sunca.

Facijalne ekspresije  ubrzavaju nastanak bora. Ako se puno smijete, škiljite i pravite grimase lice će brže izborati.

Način spavanja utiče na nastanak bora. Ako uglavnom spavate naslonjeni na lice vršite pritisak na kožu lica.

Kofein je vazodilatator koji povećava izdržljivost i tretira očvršćavanje vašeg tena. Ova domaća maska ​​takođe vam pomaže da osvježite umornu kožu i vratite sjaj vašeg lica.

Biljka pod nazivom Coffee Arabica ima puno antiinflamatornih svojstava, a sadrži antioksidanse koji pomažu u neutralizaciji slobodnih radikala koji mogu da oštete unutrašnji sloj kože.

PREDNOSTI KAFE ZA VAŠU KOŽU

1.Kafa vam može pomoći da zategnite svoje bore. Veoma je efikasno za zatezanje kože i smanjenje bora.

2.Kafa će vam pomoći da eliminišete mrtve ćelije kože. Takođe će vam pomoći da eliminišete napetost na koži. Mješajte malo kafe u prahu i bjelance i nanijete na lice.

3.Kafa se može koristiti i za smanjenje celulita. Možemo miješati malo kfve u prahu sa maslinovim uljem. Primijenite ovu domaću masku na područjima gdje imate celulit i pokrijte ga plastičnom folijom. Ostavite je da se odmori 5 minuta i isperite vodom.

Srodna slika

4.Kafa će vam osvijetliti lice. Smeši 3 kašike kafe u prahu sa čašom svježeg mlijeka. Primijenite ovu kućnu masku na lice i vrat. Tada ostavite je da se odmara 20 minuta. Isperite vodom.

5. Hidrira vašu kožu. Miješajte 3 kašike kafe sa žlicom kakaa u prahu. Primijenite ovu domaću masku na licu i ostavite je da djeluje 30 minuta. Operite lice s mlakom vodom.

6.Ova maska ​​za kafu će vam pomoći da eliminišete tamne mrlje i ožiljke od akni. Kafu miješajte sa nekim ulje za bebe. Primijenite ovu domaću masku na lice i miješajte nježno. Redovno ponavljajte ovaj postupak! Uskoro ćete primijetiti da će ožiljci od akni i tamne mrlje brzo nestali!

Srodna slika

Jedan od najbržih načina je da uzmete nešto što smanjuje upalu, i nadraženost pa grlo manje boli. U slučaju da nemate, kupit ćete bez recepta.

Čim osjetite peckanje, uzmite mlake vode s soli pa grgljajte. To možete učiniti nekoliko puta na dan. Prpeoručuje se slaganje otopine od čaše vode i pola kašičice soli. Nakon grgljanja ispljunite.

Razne pastile  odmah će olakšati bol. U apoteki ćete odabrati razne vrste. Takođe mogu pomoći i sprejevi.

Ako ste počeli i kašljucati kupite sirup jer ćete spriječiti razbolijevanje te izdržati radni dan.

Bitno je da pijete čaj ili vodu. Tekućina će ispirati bolno grlo. Dobro će doći i domaća čorbica.

Birajte biljne čajeve koji će ojačati imunitet, ali pripazite da ne bude vrelo.

Topla čorba će pomoći pa je jedite. Ako se pitate zašto , odgovor je – natrijum u čorbi djeluje protuupalno. Osim toga, grlo može biti gore kada gutate hranu.

Iako ovo nije brz način, jako je važan. Tako ćete lakše izboriti bitku s infekcijom. Većina upala izazvana je virusom.

Ako je jaka grlobolja, otiđite ljekaru jer je moguće da imate bakteriju. No nemojte poduzimati prije nego što napravite bris grla.

Hrana je bitna stavka, pa izbjegavajte nezdravo. Možete piti i limunadu s malo meda.

grlo-grlobolja